Хванаха данъчен с 15 бона рушвет 29.11 | 17:00

Парите са били само първата вноска от договорените

От iNews.bg

Задържаха служител на НАП при получаване на подкуп от 15 000 лева. Сумата била едва първи "транш” от договорения подкуп. Задържаният служител на приходната администрация преди време е бил отстраняван от длъжност заради престъпление от общ характер, но върнат на работа, предаде БГНЕС.

Днес, ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова даде брифинг във връзка с образуваното досъдебно производство срещу служителя на приходната администрация. Русинова обясни, че образуваното досъдебно производство е след успешна реализация на служителите на ГДБОП под ръководството на Софийската градска прокуратура. "Става въпрос за извършена ревизия на търговско дружество, служителите на НАП, които са били определени със заповед да извършат тази ревизия са се свързали с управителя на дружеството. Уговорили са се и са провели среща в центъра на София на паркинг, след това са постели лоби бара на столичен хотел", обясни Русинова. При тази първа среща управителят бил уведомен, че по отношение на неговото дружество са установени недекларирани печалби в размер на около 800 000 лв., но след като се провежда този разговор това означава, че служителите на НАП са готови да развият нещата по друг начин. "Сигналът е получен от това лице в началото на месец ноември", обясни Русинова.

След тази първа среща между управителя на дружеството и двамата служители на НАП, участващи в ревизиращия екип, няколко дни след това, данъчният, който днес е обвинен за подкупа, взет вчера (28 ноември), е позвънил по телефон на управителя на дружеството, по интернет комуникация е проведен разговорът, последвала е нова среща. На нея на управителя на дружеството е обяснено, че размерите, които биха били установени са размери в резултат, на които ще последва сезиране на прокуратурата и на ДАНС, но служителите му предлагат вместо тези 800 000 да му бъде изготвен ревизионен акт за сумата от около 16-20 000. За целта управителят на дружеството следва да предостави сумата от 45 000 лв.

Вчерашната среща е била около сградата, в която работи служителят на НАП, при която е предаден първия транш от сумата в размер на 15 000 лв. "Този служител на НАП през 2015 г. със заповед на изпълнителния директор на НАП е бил отстранен от длъжност заради престъпление от общ характер. По непотвърдена информация към настоящия момент служителят е бил възстановен със съдебно решение”, посочи Русинова. Тя каза, че работата по случая продължава. За данъчния ще се иска от съда най-тежката мярка "задържане под стража". "Процесуално-следствените действия не са приключили, предстои анализ на доказателствата и привличане в качеството на обвиняем евентуално и на други лица, които имат отношение към случая", обясни градският прокурор на София.

Водещи

Най-четени