Хванаха иманярско съкровище на границата 21.08 | 08:45

Антични монети, накити и остриета на оръжия са задържани на "Лесово", на влизане в страната

От Диана Цветкова

Голяма контрабандна пратка от 488 антични монети, накити и остриета на старинни оръжия задържаха инспекторите на митническия пукт "Лесово", съобщи Агенция "Митници".

Уникалното иманярско съкровище е заловено от митничарите в джип с българска регистрация, който е влизал в страната от Турция. Автомобилът е управляван от 43-годишен българин с инициали Х. И. от област Ямбол.

Той е пресичал граничния митнически пункт в неделя следобед (19 август), като явно се е опитал да се възползва от засиления туристически трафик в тази посока. Митничарите обаче селектирали колата му за щателна проверка, въпреки че получили уверението на шофьора и неговата спътничка, че не пренасят нищо за деклариране.

Джипът бил насочен към специализираното хале, оборудвано с рентгенова апаратура, която разкрила съкровището – в предната дясна седалка на автомобила били скрити две торби, натъпкани с патирани антични монети.

При последвалия личен преглед на шофьора в дрехите му са открити още два плика с антични находки. Иззети са общо 460 монети, 16 остриета на старинни оръжия и 12 старинни накити с общо тегло 1745 грама.

Случаят е поет от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас. Контрабандното съкровище ще бъде предадено за експертиза, която да установи неговата стойност и произход.

Според първоначалния оглед става въпрос за римски и византийски монети с лика на различни императори и автентични артефакти, събрани от иманяри. Заловеното съкровище вероятно е трябвало да бъде прехвърлено през България за черния пазар на антики в Западна Европа.

Водещи

Най-четени