Хванаха убиец след повече от половин година разследване 06.03 | 10:52

Той е задържан за извършено в края на август миналата година жестоко убийство на 59-годишен жител на с. Осиковска лакавица

От Кремена Бедерева

Извършител на тежко криминално престъпление е установен и задържан от климиналисти на ОДМВР - София. Разследването продължило повече от половин година, съобщават от пресцентъра на МВР.

На 5 март 44-годишният О.Б. е конвоиран до ОДМВР-София за извършване на процесуално-следствени действия. Той е задържан за извършено в края на август миналата година жестоко убийство на 59-годишен жител на с. Осиковска лакавица. Повдигнато му е обвинение по чл. 115 от НК.

До автора на тежкото престъпление криминалистите на ОДМВР-София достигнали след упорита оперативна работа, продължила повече от шест месеца. Безжизненото тяло на 59-годишния мъж бе открито на 28 август миналата година в къщата на съседа му в селото. При огледа на тялото бяха установени видими следи от насилие.

В хода на предприетите процесуално-следствени действия били проведени множество разговори със съседи и близки на жертвата. Така полицаите влезли в дирите на предполагаемия извършител - О.Б. от Чепеларе, криминално проявен, осъждан през 2010 г. за шофиране след употреба на алкохол, за което е излежал 6-месечна ефективна присъда в пловдивския затвор.

Оказало се, че той бил нает от съседа на убития да извърши ремонт на имота му и през това време живеел в къщата му. Вместо да работи обаче, той системно се напивал, ставал агресивен и често губел контрол.

Във фаталната вечер 59-годишният мъж му направил забележка, това било напълно достатъчно за вече пияния мъж да го нападне, повали на земята с ритници и да причини смъртта му.

После О.Б. се качил в колата му, напуснал селото и се укрил. След като изградили версията, че той е евентуалният извършител на тежкото престъпление, криминалистите го обявили за общодържавно издирване, насочили вниманието си към Пловдив, където живеели негови роднини и бивши съкилийници.

На 16 февруари О.Б. сам се разкрил – той бил задържан от служители на Пловдивското Четвърто РУП, когато пиян и въоръжен с нож нахлул в магазин в града и заплашил продавача с убийство. След задържането веднага били уведомени разследващите от ОДМВР-София, а междувременно за извършеното престъпление по чл. 144 от НК съдът му постановил присъда "лишаване от свобода” за срок от една година, влязла незабавно в сила.

Вчера О.Б. е конвоиран в дирекцията в София, направил е пълни самопризнания, повдигнато му е обвинение за извършено престъпление по чл. 115 от НК. Продължава работата по пълното документиране на случая.

Водещи

Най-четени