Хванаха цяла група рекетьори в Сливен 10.04 | 14:52

Двама от задържаните петима са осъждани по няколко пъти

От iNews.bg

Служители на ГДБОП са задържали престъпна група, занимавала се с лихварство и рекет. Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на Сливен.

Повдигнати са обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи. Групата е задържана на 6 април 2017 г. в Сливен в хода на специализирана операция на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Двама от задържаните са многократно осъждани.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите й действия, които са дали показания пред съдия. Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и "прибирали" телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат "инвестицията си" заедно с лихвите.

На 9 април 2017 г. Специализираният наказателен съд е уважил искането на наблюдаващия прокурор за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на трима от участниците. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата.

Водещи