Хванаха четири хлапета "бомбаджии" 18.12 | 17:18

Трима 12-годишни са задържани в София. 15-годишен от Свищов пък искал да е като в новините

От Диана Цветкова

Три момчета на 12 и едно на 15 години са задържани за два фалшиви сигнала за бомба, подадени в София и Свищов.

12-годишните са от столицата и са задържани, след като около 10,15 часа днес детски глас се обадил на тел. 112 със съобщение за поставен взрив.

Обаждането било локализирано до уличен телефони на мястото за минути бил изпратен екип на Първо районно управление. Униформените засекли до телефона две момчета, които били отведени в районното управление.

Малко по-късно вече станало ясно, че заедно с тях е бил техен съученик, също на 12 г. Тримата са разпитани в присъствието на родителите им и на инспектор от детска педагогическа стая, след което са освободени.

Предстои материалите срещу трите малолетни момчета да бъдат изпратени в Софийската районна прокуратура с мнение за налагане на възпитателни мерки.

Малко по-късно, но в Свищов е задържан 15-годишен тийнейджър – също за подаден фалшив сигнал. Той се обадил на тел. 112 около 14,00 часа днес, съобщавайки за поставено взривно устройство, но преди да уточни къде през смях прекъснал връзката.

Минути по-късно полицаите установили номера, от който хлапакът позвънил и скоро стигнали до собственика – момиче на 15 години от Свищов.

Оказало се, че без нейно знание съученик на девойката взел телефона ѝ и подал фалшивия сигнал. Двамата са отведени в полицейското управление за изясняване на случая.

При разпита младежът обяснил, че гледал за подобни случки по телевизията и решил също да пробва. Той е задържан за 24 часа в ареста и срещу него е образувано бързо производство за злонамерено, анонимно телефонно обаждане.

Наказанието, което 15-годишното момче може да получи е до две години лишаване от свобода.

Водещи

Най-четени