Хванаха шофьор, карал деца с фалшива книжка 31.10 | 16:46

Истинската му книжка била отнета заради шофиране в нетрезво състояние

От Елена Кирилова

Шофьор на автобус, превозващ деца, беше заловен, че кара с фалшива шофьорска книжка, съобщават от пресцентъра на МВР.

Моторното превозно средство е спряно около 11.10 часа днес (31 октомври) на автомагистрала "Хемус", при разклона за село Яна. След проверка е установено, че 44-годишният шофьор кара с фалшива книжка. Оригиналното му свидетелство за правоуправление е отнето още в началото на тази година, а причината за това е употреба на алкохол.

От 29 октомври служителите от отдел "Пътна полиция" при Столична дирекция на вътрешните работи започнаха да заснемат нарушения на Закона за движение по пътищата. Чрез автоматизирани системи за контрол на пътното движение в районите на всички пешеходни пътеки в София ще се проверява кои шофьори карат с превишена скорост. Краят на акцията ще е на 18 ноември.

Само за първите два дни от акцията са заснети 900 нарушения на Закона за движение по пътищата.

Между 31 октомври и 4 ноември ще протече операцията на полицаи от сектор "Престъпления по пътищата" за проверка на автобуси и микробуси, които превозват деца. Проверките са свързани с предстоящите ваканции и настъпващия период на училищни екскурзии.

Идеята е да се осигури нормално движение по пътищата и да не се допускат пътни инциденти с автобусите и микробусите, които превозват младежи. За целта ще има активен контрол върху моторните превозни средства, които превозват деца. Ще се проверява дали шофьорите са употребявали алкохол преди да се качат зад волана и дали автобусите са технически изправни.

Проверки за валидна застраховка "Гражданска отговорност" също ще има, както и такива за управление на моторни превозни средства от водачи, без необходимата правоспособност. В операцията ще съдействат и служители от Държавната автомобилна инспекция. 

Водещи

Най-четени