Хепатолог отсече: Медът е 80% захар - по-вкусен е, отколкото полезен 10.02 | 13:15

Също така според Вялов медът съдържа органични киселини, които биха могли да бъдат полезни за микрофлората, но тяхното количество е много малко, поради което те не достигат до необходимите части на стомашно-чревния тракт.

От iNews.bg

В интернет можете да намерите огромно количество информация за ползите от меда, но той не винаги има благоприятен ефект върху здравето, каза гастроентерологът и хепатолог Сергей Вялов. В своя канал в Telegram лекарят разсея популярните митове за този продукт.

Лекарят обясни, че медът е 80 процента захар, но съдържа много малко протеини - около една десета от процента. Според лекаря този протеин може да бъде полезен за имунната система, но в същото време може да причини алергии. Както обясни Вялов, ефектът, който медът ще има върху човек, зависи от това къде са расли растенията, от които е получен.

Също така според Вялов медът съдържа органични киселини, които биха могли да бъдат полезни за микрофлората, но тяхното количество е много малко, поради което те не достигат до необходимите части на стомашно-чревния тракт.

"Има толкова малко други микроелементи, че ще трябва да изядете гърне мед. Нека се съгласим: медът е повече вкусен, отколкото полезен. Не оправдавайте любовта си към меда с ползи за здравето – коментира експертът.

Водещи

Най-четени