Хеър-Ниймайер и силно рамо от чужбина пращат Бат Сали в парламента 10.10 | 14:57

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че породеното недоволство в Кюстендил и Дупница не следва да бъде насочено към ЦИК

От Теодора Кокаланова

След като напрежението в Кюстендил и Дупница ескалира заради това, че Александър Методиев, известен като Бат Сали отново е избран за депутат, от ЦИК решиха да обяснят как се стигнало до избора му. От изборната администрация посочиха, че всички народни представители са избрани по метод Хеър-Ниймайер, който се прилага от 2009 година при избори. Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че породеното недоволство в Кюстендил и Дупница не следва да бъде насочено към ЦИК.

Цветозар Томов, говорител на комисията обясни, че е необходимо изравняване на разпределението на мандатите на регионално и национално ниво. В единия случай резултатът включва гласовете у нас и в чужбина, а другия преразпределението е на регионално ниво и отразява вота по места.

Изважда се мандат на партия с малък остатък, като се преразпредели към нуждаеща се от допълнителни мандати. В случая при Кюстендил се е взел този на АБВ, който е отишъл при най-големия остатък – в случая ДПС.

Томов определи Кюстендил като "нещастния район, при който се заменят по-малките остатъци". "В случая с Александър Методиев всички други опции са били невъзможни", добави той.

На въпрос как могат да бъдат избегнати тези аномалии, Томов отговори "Не ни е работа да даваме предложения. Ние действаме по закон. Рискът от възникване на аномалия в по-малък район е по-голям, отколкото в по-голям район".

От ЦИК уточниха още, че при ДПС тази аномалия е възникнала тъй като те имат широка подкрепа от чужбина. Затова често при тях се случват подобни разпределяния.

Междувременно ДПС излезе със своя позиция относно реакциите към избирането на Бат Сали за депутат, като припомниха, че този феномен не се отнася само до Движението за права и свободи.

"Изборният кодекс и скрепената в него методика за изчисление на мандатите определят разпределението на гласовете за съответната политическа сила, без възможност за субективна преценка", заявяват от ДПС. От движението посочват и няколко примери в защита на това. Според тях във Видин АБВ реализира мандат с 1272 гласа, а в Смолян с 1 260, в същото време "Атака” получава мандат в Силистра с 1425 гласа, където БСП е получила 8015 гласа, но няма мандат. Спрямо средна "цена на мандата” 13 679 гласа.

Според тях други политически сили поставени в същото положение не са критикувани. "Защо при това положение не е проблем мандатът на "Атака" в Силистра, а е проблем мандатът на Четин Казак в Габрово? Защо не е проблем и мандатът на АБВ във Видин и Смолян, а е проблем мандатът на Илия Илиев в Ямбол или Александър Методиев в Кюстендил?", питат от ДПС и дават още един пример, според който "ГЕРБ ще протестират пред ЦИК заради резултатите в Ямбол, тъй като те са получили един мандат с 18 647 гласа, а БСП с 13 834 гласа получава 2 мандата. ДПС получава мандат с 3 723 гласа".

От движението припомнят и ситуация от парламентарните избори миналата година, когато в Хасково ДПС е получила един мандат с вота на близо 20 000 свои избиратели и един във Видин с по-малко от 500 гласа. "Това предизвика недоволство на нашите избиратели, но нашата политическа култура не позволи да възразим срещу Изборния кодекс", коментират от ДПС.

От Движението посочват още, че в сравнение с предходните парламентарни избори ДПС не е регистрирало увеличаване на броя на получени гласове от чужбина. "Тези факти би трябвало да са самодостатъчни, за да стане ясно, че разпределението на мандатите е съгласно методиката, основана на разпоредби в Избирателния кодекс и вследствие на приетата с него формула на Хеър – Ниймайер за математическо изчисляване на мандатите".

От партията посочват, че сегашният Избирателен кодекс е приет по времето на ГЕРБ, но доразвит БСП. "Ние от ДПС сме предупреждавали последователно и в двата Парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им Закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава", коментират от движението и допълват, че относно останалите аспекти на реакциите в Кюстендил, Габрово, Ямбол, заради етническата принадлежност на избраните народни представители, ДПС ще представи позиция на пресконференция на 13 октомври.

Водещи

Най-четени