Хиляди българи потърсиха медицинска помощ заради жегите 07.08 | 16:34

Линейките в големите градове не са спирали от сутринта в редица от големите градове

От iNews.bg

Хиляди българи потърсиха медицинска помощ в болниците в страната заради жегите през последните дни. Само през спешното отделение на столичната "Пирогов" през уикенда са преминали 1 890 пациенти, съобщи пред "Фокус" проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиоология. По думите ѝ от тях 285 са приети в болница. "През кабинета по вътрешни болести и кардиология са преминали 207 пациенти, от които 31 са приети. Само за сравнение броят на приетите в Клиника по вътрешни болести и кардиология е двойно по-висок за същия период на изминалата седмица, точно от миналия уикенд. По-сериозните случаи са много тежки и комплицирани, болни с много придружаващи заболявания, миокардни инфаркти, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, дихателна недостатъчност, хипертонични кризи, пневмонии също", поясни тя.

"Най-общите симптоми са обща слабост, главозамайване, страх, изтръпване на крайници, главоболие, обясни проф. Миланова. По думите ѝ първата помощ, която може да се окаже на потърпевшия, е да бъде отведен на хладно място, да му се даде вода.

В същото време днес по улиците на София около 20 души са се почувствали зле или са колабирали заради жегите. Това сочат данните на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в столицата. От сутринта повикванията, на които са отреагирали екипите на Спешна помощ са около 150.

Близо 20 души са колабирали и в Пловдив от сутринта, като причините отново са в жегата. "Хората колабират на различни места. В 9 от случаите това е станало в обществени заведения или на улицата, а в останалите случаи – вкъщи”, каза дежурният лекар в пловдивската Спешна помощ. Рано сутринта възрастен човек е колабирал, докато е чакал на опашка за пенсията си. Има припаднали и на пейката, пред магазина и на улицата. Екипите на Спешна помощ не са спирали работа. Припадналите са най-вече на възраст около 50-57 години.

Други двама възрастни са припаднали, докато чакат да получат пенсията си и в Кюстендил. От началото на деня общо трима души са колабирали заради високите температури. Хората са обслужени от екипи на "Спешен център”, оказана им е помощ, след което са се прибрали в домовете си.

От сутринта до този момент са регистрирани два случая на колабирали от високите температури и в Пазарджик. Единият случай е станал във ветеринарна лечебница, а другият - в Пощата в града. От Центъра за спешна медицинска помощ в града отчитат голямо увеличение в броя на повикванията през това лято.

Водещи