Хиляди камиони и автобуси задръстват София 17.05 | 10:31

Превозвачите протестират срещу закона „Макрон“, който ще ги доведе до фалит

От iNews.bg

Превозвачите излизат на протест в столицата. Това се случва специално в деня, в който в София се провежда срещата на върха ЕС-Западни Балкани и в която участват европейските лидери на държавните членки и правителствени ръководители на страните от региона. Повече от 120 000 камиона ще се съберат в София, а в недоволството ще се включат над 10 града у нас сред тях - Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и др., предаде БГНЕС.

Превозвачите вече дадоха дума, че няма да се стигне до блокади на пътища. Ще има обаче мирно шествие, което ще тръгне от площад "Македония” в посока НДК, където се провежда срещата на върха. Автобуси и тежкотоварни камиони ще бъдат паркирани по "Цариградско шосе".

Протестните действия целят да убедят западните лидери за размера на щетите в икономиката вследствие на готвените законодателни промени в план "Мобилност”, известен още и като законът "Макрон". Според тях той ще доведе хиляди наши транспортни фирми до фалити.

От 10:00 до 17:00 часа автомобилно шествие на тежкотоварни камиони и автобуси ще премине по бул. "Цариградско шосе" при отбивката към бул. "Брюксел" в лентите в посока София. При 4-ти км ще бъдат паркирани товарни автомобили, а след отбивката за кв. "Дървеница" до отбивката за бул."Ситняково" ще бъде наредена протестна колона от автобуси. От 13:00 до 17:00 чaса ще бъде проведено протестно шествие със сборен пункт пл. "Македония", по маршрута от ул. "Алабин" към Съдебната палата, вдясно по бул. "Витоша" до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи.

Най-четени