Хиляди се преклониха пред паметта на Ботев на връх Околчица 02.06 | 16:26

Всенародното поколонение започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета

От Георги Георгиев

Хиляди поклонници от страната и чужбина се качиха днес на връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата на България, предаде кореспондент на БТА.

Всенародното поколонение започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Национално дружество "Традиция". Прозвуча и Ботевото стихотворение "Борба" в изпълнение на актьора Борислав Борисов.

Молебен за България, отслужиха Врачанският митрополит в съслужение със свещеници от Врачанската епархия.

"Преди 136 години бунтовните чеда на майка България сляха имената си с най-светлите страници от нейната история", заяви кметът на Враца Николай Иванов и добави, че най-ярък изразител на това героично време е гениалният поет, публицист и революционер Христо Ботев, който е отворил нова станица в историята на България.

За да се преклонят пред паметта на Войводата, неговите четници и загиналите за България тук бяха вицепремиерът Цветан Цветанов, народни представители, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, областният управител на Враца Пепа Владимирова, кметове на врачански общини, правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов - Атанас Катрафилов.

Сред поклонниците бяха представителни групи на походниците от Националния туристически поход "Козлодуй- Околчица" и участници в Шестата национална среща на детските и младежки парламенти.

Водещи

Най-четени