Хиляди столичани на студено и тази нощ 07.02 | 20:10

Токов удар предизвикал мащабната авария, „Топлофикация“ ще приспада пари от сметките

От iNews.bg

Хиляди жители на София и тази нощ ще останат на студено. Част от кварталите, засегнати от аварията в неделя, все още са без парно. Междувременно късно следобед възникна и нов проблем в тръбите в района на "Цариградско шосе". Поради което без топлоснабдяване останаха още блокове в "Младост".

В крайна сметка засега на студено остават райони в "Дружба", "Слатина", "Младост", "Студентски град", "Дървеница" и "Лозенец". На част от абонатите парното и топлата вода няма да бъдат пуснати, за да може да се отстрани последната авария в топлопреносната мрежа.

Въпреки отстраняването на големия проблем, при опитите за възстановяване на топлоподаването на част от засегнатите райони възникват нови по-малки аварии. Поради тази причина все още има блокове, в които топло няма или има колебания на доставките.

Междувременно станаха ясни причините за аварията в неделя. Токов удар е причинил повредите, които оставиха части от големите столични квартали без ток, парно и топла вода. Това съобщиха от самата "Топлофикация София” на извънреден брифинг, предаде Нова ТВ. Експертите на дружеството заявиха, че такава авария не е имало поне от 10 години. Те изтъкнаха, че случилото се не е резултат от некомпетентност на персонала.

По-рано днес стана ясно, че хората, които са останали на студено за повече от 2 денонощия, могат да поискат да им бъде платено обезщетение. Това предвижда нормативната уредба, обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране. От "Топлофикация София" обявиха, че няма да начисляват в сметките на хората потребление за дните, в които не са имали парно и топла вода.

Водещи

Най-четени