Химикалите в гаража в „Люлин” можели да отровят блока 23.04 | 10:14

Някои от веществата са могли да предизвикат взрив или пожар

От iNews.bg

Химическите вещества, които вчера бяха открити в един от гаражите на жилищен блок в столичния квартал "Люлин”, са били изключително опасни за живеещите наоколо хора и са носили няколко риска. От една страна някои от тях са силно запалими, поради което не се допуска съхранението на повече от 10 кг на едно място. А в помещението бяха открити над 500 кг.

В същото време пък смесването на някои от веществата образува силно отровни съединения. Това например се получава с цианид и киселина, каквито в гаража е имало. При комбинация между двете се отделя солно отровен газ, от който 100 милиграма са достатъчни да убият човек, обясни пред Нова телевизия доц. Лютов от Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски”.

От думите му става ясно още, че гаражът и веществата в него наистина са били изключително опасни за живеещите наоколо, тъй като са били нарушени и всякакви норми за съхранение на подобни химикали. При запалими вещества правилото е в едно помещение да няма повече от 1-2 литра от тях, а в случая са били десетки.

Най-четени