Хлябът "България" на масата ни по Великден 05.04 | 13:43

До 2-3 седмици логото ще бъде запазено в Патентното ведомство

От iNews.bg

Около Великденските празници хората ще могат да сложат на масата си хляб, произведен по новия стандарт "България", стана ясно по време на пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Хлябът ще се произвежда в три вида – бял, типов и "Добруджа" и в три грамажа – 500 гр, 650 гр и 830 гр. Цената му обаче все още не е ясна и производителите тепърва ще калкулират разходите и цените на суровините.

Йордан Войнов от Агенцията по безопасност на храните подписа стандартите пред погледа на журналистите и прочете и каква е рецептата на хляба, заложена в документите.

Хлябът "България" ще бъде произвеждан от брашно, вода и мая. Количеството сол е много малко, а при технологична необходимост ще бъде влагана още и аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини. Зад последното се крие технологичното наименование на олиото, поясниха още специалистите.

Освен това в хляба ще могат да се слагат и ензими, но те ще бъдат само органични, допълни още министър Мирослав Найденов. Спомагателните вещества ще бъдат добавяни само при лоша реколта на пшеницата, обещаха още производителите. Няма да бъдат допускани оцветители, избелители и консерванти.

Изискванията са съвсем реални и изпълними. Изготвихме ги след консултации в браншовите организации, допълниха производителите.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева поясни още, че новият хляб ще има срок на годност 48 часа. За сравнение масовият хляб, който се произвежда сега, има трайност 72 часа.

При описването на стандарта е записано още и че използваното брашно може да бъде само от пшеница от 1-ра, 2-ра, и компромисно, от 2Б група. "2Б група заема по-голам процент от засетите площи. На 1-ра и 2-ра група се падат около 23%", обясни Кукушева.

При изготвянето на стандарта "България" за основа е взет БДС от преди 1989 година, коментира още тя. Направени са обаче и промени, свързани с технологичните новости на производството. Допуска се ръчно, полумашинно и машинно производство на хляба по този стандарт.

По думите на Кукушева и в момента има производители, които произвеждат хляб по тази технология, но те не могат да бъдат отличени от останалите хлябове в магазина. Сега обаче потребителите ясно ще могат да се ориентират – благодарение на новото лого на хляба. То ще бъде регистрирано в Патентното ведомство до седмици и вероятно около Великден хората ще могат да опитат хляба "България".

Логото ще бъде поставено на хляба – на опаковката или на листче залепено на хляба, а също и големите вериги магазини могат да отделят специални места, по подобие на продуктите от "Стара планина", допълни още министър Найденов.

"Производителите от сивия сектор няма да могат да произвеждат хляб по новия стандарт, защото няма да получат разрешение от браншовите организации", допълни още Войнов. Той допълни, че производството ще бъде стриктно следено – желаещите да произвеждат ще подават заявления в областните дирекции на Агенцията за безопасност на храните.

След това специална комисия ще инспектира дали фирмата наистина има възможност да изпълни изискванията в стандарта. Рецептите ще се предоставят безплатно, а всеки месец производителите вътрешно ще правят проверки. Отделно и Агенцията ще прави проверки, допълни още Войнов.

За нарушителите са предвидени глоби, затваряне или отнемане на стандарта, обясни още шефът на Агенцията по безопасност на храните.

Водещи

Най-четени