Холандия може да ни подкрепи за Шенген при положителен евродоклад 13.03 | 13:36

Става дума за летния доклад по правосъдието на Европейската комисия

От Андриян Георгиев

Холандия може да подкрепи през септември приемането на България в Шенген, при условие че летният доклад на Европейската комисия по правосъдието е положителен.

Това стана ясно от думите на холандския посланик в София, който разясни позицията на холандския премиер Марк Рюте за първи път след последната среща на вътрешните министри на ЕС. 

Основното условие на Хага за влизане в Шенген бе да има два последователни положителни доклада от Брюксел. Днес холандското правителство за първи път ясно обяви, че февруарският доклад за България се приема като такъв.

"Това не е отличен доклад, но моят премиер каза, че е горе-долу положителен.  Оттук нататък всичко е в ръцете на българите", посочи посланикът относно изискването за още по-добър летен доклад на комисията за напредък срещу корупцията и съдебната реформа.

Той посочи и две важни изисквания - ефективен закон за конфискация на престъпното имущество и прозрачност при кадруването във Висшия съдебен съвет.

Посланик Ван Кестерен заяви, че холандската позиция за Шенген се споделя от широк политически спектър в страната, а не се дължи само на крайнодясната Партия на свободата. Няма промяна обаче в позицията на премиера относно интернет сайта, насаждащ нетърпимост към източноевропейците.

"Господин Вилдерс привлича вниманието с радикални позиции всеки ден. Премиерът Рюте се опасява, че ако реагира всеки път, само ще налива вода в мелницата на Вилдерс", заяви посланикът, цитиран от БНР. 

За четвъртък в Европейския парламент е насрочено гласуване на резолюция по повод действията на Вилдерс в Холандия.  

iNews припомня, че становището на холандските власти през февруари беше, че на този етап България и Румъния не са готови да се присъединят към Шенген, въпреки че техническият доклад на Европейската комисия от 8 февруари 2012 г. беше относително положителен за напредъка на двете държави.  

Водещи

Най-четени