Холандия поставя условие за присъединяването към Шенген 01.11 | 10:26

Новото холандско правителство иска да види напредък в съдебната система

От Любомир Тасев

Румънският в-к "Евениментул зилей" публикува в понеделник интервю с посланика на Холандия в Букурещ Таня ван Гол, в което тя обяснява позицията на правителството в Хага, което решило да постави условие за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство – постигане на напредък в съдебната система. Холандският дипломат подчертава, че засега липсва достатъчно доверие в румънската съдебна система.

Таня ван Гол посочва, че позицията на Холандия не е нова и че тя била изразявана през последните години на европейско равнище, по време на посещението на румънския външен министър в Холандия миналата година и от самата нея при срещите й в румънското външно министерство и в румънския парламент. Посланичката уточнява, че новото в това отношение е фактът, че в споразумението на управляващата в Холандия коалиция е предвидено правителството да не подкрепи пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген, ако двата доклада за напредъка в съдебните реформи и борбата с корупцията не покажат, че критериите са изпълнени.

"Евениментул зилей" е попитал Таня ван Гол дали е възможно Румъния и България да бъдат отделени в процеса по присъединяване към Шенгенското пространство. Посланичката отговаря, че оценките за двете страни се правят поотделно, макар че основните отправни точки са сходни.

„Не мога да знам дали това ще доведе до различни дати за присъединяването към Шенген, но това би бил един сигнал и зависи от държавните ръководители дали биха искали да направят такова нещо. На първо място има техническа оценка, на второ е политическата, а на трето би бил сигналът, който даваш в момента, в който правиш ясно разделяне между двете държави,“ отговаря Таня ван Гол.

Водещи

Най-четени