Холограма срещу измамите с пътен данък 09.04 | 16:31

Това съобщи в Столичната община заместник-кметът Дончо Барбалов

От Кремена Бедерева

Специални холограмни стикери ще бъдат поставяни на бележките за платен данък за моторните превозни средства, както и върху данъчните оценки.

Това съобщи в Столичната община заместник-кметът Дончо Барбалов, който представи изпълнението на бюджета на общината за първото тримесечие на годината.

На всеки стикер ще бъде пише "Столична община" и ще има уникален номер. По думите на Барбалов причината за въвеждането на стикерите е, че през миналата година е имало 30 случая на фалшиви документи за платен местен данък за превозни средства.

От началото на тази година има пет случая, при които при нотариус са представени неистински документи за платен данък за автомобили, отбеляза Барбалов, цитиран от БТА. Тези бележки се ползват при изповядване на сделки на моторни превозни средства, както и при техническите прегледи на автомобили.

Нововъведението най-вероятно ще бъде факт от 1 юни, когато ще трябва да започне да работи и електронната система за техническите прегледи на автомобили, съобщи заместник-кметът.

Съгласно чл. 52 (1) от Закона за местните данъци и такси, с данък върху превозните средства се облагат превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България.

В чл.55 на същия закон е уточнено, че за леки автомобили Общинският съвет определя размера на данъка с наредба, съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство.

За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл., снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление - чл.59 (1).

Данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства.

Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство. Заплащането на данъка се удостоверява с представяне на издаден или заверен от общината документ.

Най-четени