Хора, крийте се у дома! Жегата вече взема жертви 01.07 | 13:40

БАБХ предупреждава да не се купуват и консумират храни на открито, млечни продукти и яйца

От iNews.bg

Жегата в столицата взе четири жертви само за два часа и половина, съобщиха от Спешна помощ за bTV. Сред тях е и 75-годишен мъж, който решил да тича в парка.

През последните два дни 18 души са потърсили помощ в УМБАЛСМ Пирогов заради жегите. Хората се оплаквали от хипертония, хипотония и колапс. Имало е и случай на инфаркт. 

Днес ще бъде пикът на горещата вълна, обхванала България и голяма част от Балканите. На места температурите ще бъдат между 42 и 44 градуса.

Спешните медици отправят апел към хората да си стоят по домовете, да пият течности, да не посягат към алкохол и да се пазят от горещото време. Важно е и да внимаваме какви храни консумираме на открито.

На Женския пазар в столицата, наред с плодовете и зеленчуците се продават и бързо развалящи се продукти, като например, напинара риба, показа репортерска проверка на телевизията. След подаден сигнал до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от там изпратиха проверка и на търговеца бе издаден акт, а рибата му бе иззета.

1937923

Според специалисти консумацията на панирана риба, която се продава на 36 градуса, е рискована.

"Когато не се съхраняват правилно при 36 градуса, в тях могат да се развиват всички микроби. Те започват да отделят токсичните си продукти и когато човек ги хапне се получават интересни неща”, пояснява д-р Атанас Мангъров от БАБХ.

Риск носят и домашните яйца, които възрастни жени продават на пазари и спирки.

От БАБХ предупреждават, че сиропираните сладкиши също могат да предизвикат отравяне ако се съхраняват при висока температура.

Водещи

Най-четени