Хора с фалшиви сертификати за ваксинация вече искат да се ваксинират 10.01 | 13:16

Възможно ли е това?

От iNews.bg

Хора с фалшиви сертификати за ваксинация вече искат да се ваксинират наистина. Възможно ли е това?

Мария Петрова, адвокат по медицинско право, поясни в "Денят започва" по БНТ, че ще е по-лесно за тези, които са със сертификат с отрицателни тестове, защото може по-лесно в системата да се въведат данни.

"Но, ако има хора, които са подвели системата, техните лекари са способствали в системата да влязат данни, че определено лице е ваксинирано в сравнително кратък срок, трябва да се изчака необходимото време, за да се направи втора или бустерна доза, за да могат наистина тези хора да придобият валиден зелен сертификат и в същото време да не увредят здравето си", каза тя.

Мария Петрова подчерта, че в случая става въпрос не само за документни престъпления, но и за компютърни.

"Ползването на този фалшив сертификат за влизането в институции и други места също е престъпление, но по-голямото и по-тежко наказуемо е това да се въведат данните в компютърната система и да се издаде този код HIS, а това става само от определени медицински лица, така че медицинската общност трябва да е изключително внимателна към подобен род проблеми и да се саморегулира", отбеляза адвокат Петрова.

Тя коментира и идеята за проверка на зелени сертификати на хора, починали в болниците.

"Това е един лов на вещици, защото това, че едно лице е ваксинирано, не означава, че не може да попадне в болница, не може да означава, че за него изходът може да е фатален. Доказването на причинноследствена връзка е изключително трудно. Не вярвам в България да има лекар, който с категоричност да каже, че при едно починало лице X има вероятност да не е развило имунитет вследствие на ваксината, тъй като има достатъчно научни данни в тази посока, за да можем да доказваме такъв тип престъпление", каза още Мария Петрова.

Водещи

Най-четени