Хората на Костов разочаровани от Реформаторския блок, Кънев напуска 04.08 | 14:05

Партийни ръководства изолират гражданския съвет, смята говорителят в оставка

От Филипа Тодева

В периода след Европейските избори трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси. С тези и други причини Радан Кънев обясни мотивите за оставката си от поста говорител на Реформаторския блок.

Според Кънев Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

"Общото бъдеще на Блока и заявеното в учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията. Под съмнение е единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите. Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства.

РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборния период и заявени общи цели на парламентарно поведение. Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение. Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с президента преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт", пояснява Кънев.

Водещи