Хората с увреждания искат улеснена процедура за пожизнен ТЕЛК 21.04 | 13:08

Решенияето да става безсрочно и когато човек се пенсионира по възраст, настояват организациите им

От iNews.bg

Национално представителни организации на хората с увреждания и членове на Национален съвет за хората с увреждания към Министерския съвет изпратиха становище до председателя на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет Томислав Дончев. Становището е по проект на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, приета с Постановление № 120 на Министерския съвет от 2017 г. БНР разполага с документа.

В партньорство с лекарите от различни специалности организациите представят своите становища по отделни увреждания.   

Национално представителни организации на хората с увреждания предлагат промени, във връзка с дискриминационен текст за експертни решения отпреди 2005 година. Организациите настояват административно да бъде признат пожизненият ТЕЛК. 

Организациите на хората с увреждания не са съгласни с промените в Приложение 1 на Министерския съвет и предлагат по-обстойно да се прегледа цялата Наредба за медицинската експертиза и настояват да се преразгледа методиката за формиране на вид и степен на увреждане.

Във връзка с оценката на вида и степента на увреждане и неработоспособността, те предлагат административно да се подменят всички ТЕЛК решения за хората с увреждания, които трябва да се явяват отново на преосвидетелстване, когато техните решения са пожизнени. 

Пред БНР Веска Събева, заместник–председател на Националния съвет за хората с увреждания поясни, че същото се касае и за хората със срочен ТЕЛК, при който е настъпила пенсионна възраст. Предлага се на тези хора също административно да им бъде признат пожизненият ТЕЛК, който е разписан в разпоредбите на НОИ. 

"Ако това предложение не се приеме, над 120 хиляди пенсионери ще трябва да отидат на преосвидетелстване на медицинската експертиза, посочи Веска Събева. 

За лицата, придобили възраст за пенсия по трудов стаж, пожизненият срок да бъде записан във всички законови и подзаконови нормативни актове, които се отнасят до експертното решение, предлагат организациите на хората с увреждания.   

"Настояваме също внимателно да се прегледа Приложение 1, което определя вида и степента на увреждане, защото от него произтича подкрепата за децата с увреждания от най-ранна детска възраст. Доста често има несъответствия на това, което виждат лекарите от ТЕЛК комисиите и това, което е записано в пакета от документи на детето. Настояваме да се прецизира този процес, за да няма ощетяване на детето при медицинската експертиза. Да се създаде възможност за лекарите, които подготвят документите за ТЕЛК решенията, да имат по-задълбочена експертиза", поясни Събева. 

Водещи

Най-четени