Хоспитализираните с увреждания от Русе може да имат и бактериални инфекции 21.06 | 14:12

Възможно е да не става въпрос за хранително натравяне

От iNews.bg

Възможно е шестимата хоспитализирани младежи с увреждания в Русе да имат и бактериална инфекция. Лекарите все още не могат да потвърдят със сигурност, че става въпрос за хранително натравяне.

От русенската болница съобщиха, че пациентите вече се подобряват. Става дума за две момичета и четири момчета на възраст над 20 години, които имат различни заболявания – шизофрения, епилепсия, аутизъм, автоагресия, и които вземат специални медикаменти за състоянието си. Д-р Йосиф Новаков от ръководството на УМБАЛ-Русе съобщи тази сутрин, че те са били докарани в тежко състояние - с обезводняване, висока температура, диария и повръщане. Започнато е незабавно лечение и младежите са стабилизирани.

"Към момента общото състояние на пациентите е добро, обезводняването се преодолява, признаците на повръщане и диария са преодолени тотално. Съвсем наскоро излезе и първият резултат, който говори, че няма вирусна инфекция като причинител", обясни д-р Новаков, цитиран от БГНЕС.

Елена Петкова от сдружение "Еквилибриум", което ръководи двата Центъра за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания "Любов" и "Надежда", обясни, че в двете къщички живеят общо 22 младежи и момичета с увреждания. Всички са прегледани и, с изключение на настанените в болницата, са добре.

Центровете нямат доставчик на храна, а сами си пазаруват храната от лицензирани търговски вериги. И в двете къщички се консумира една и съща храна, като седмичните менюта са изготвени от диетолог от Агенцията по храните.

"Въпросната храна е напазарувана в петък за събота и неделя. Вчера сутринта са закусвали филия с извара, като в единия център са пили чай, а в другия – прясно мляко. Взети са проби от партидите на храната, които са идентични. Ние оказваме пълно съдействие на Агенцията по храните и РЗИ, защото за нас също е абсолютно важно да знаем каква е причината и тя да бъде отстранена", заяви Петкова.

Водещи

Най-четени