Хотел в Рибарица натрови с храна група деца от Варна 18.06 | 17:19

Лагерът е бил незаконен, собственикът не е известил БАБХ за проверка на кухнята

От iNews.bg

Пет третокласници от Варна на лагер в Рибарица са постъпили вчера в болниците в Ловеч и Тетевен със симптоми за хранително след като са консумирали храна в ресторанта на хотела. Състоянието на децата е стабилно, съобщи д-р Цветолюба Генкова, директор на Регионалната здравна инспекция в Ловеч, цитирана от Фокус.

От цялата варненска група от 39 деца, лекарска помощ заради висока температура, диария и повръщане са потърсили 17 малчугани. Наложило се е три в по-тежко състояние да бъдат настанени в Ловешката болница за лечение и наблюдение, а две – в Тетевен.

Д-р Генкова посочи, че децата са били "в някаква форма на лагер и никой не го е обявил". "Това е задължение на собственика на хотела към Областната дирекция по безопасност на храните", каза тя. И допълни, че групата е била на едноседмичен лагер. Пристигнали са в неделя вечерта и е трябвало да отпътуват в петък.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч обявиха, че проверяват версията за хланително натравяне. Инспекторите са взели проби за лабораторно изпитване от храната и контактните повърхности от ресторанта в лагера. Кухнята на хотела е временно затворена до изясняване на причините за неразположението.
Една от версиите е, че причина за натравянето е вечеря с пържоли в ресторанта на хотела, в който групата е настанена, каза директорът на СОУ "Гео Милев" във Варна Йорданка Юнакова. В момента 18 деца са здрави и са в базата в Рибарица. Останалите са взети от своите родители.

Междувременно са взети проби от всички деца както от здравите, така и на тези с оплаквания. Утре ще бъдат готови и резултати от лабораторните проби на храната в почивната база.

Според д-р Генкова няма доказателство, че учениците са натровени с храна. Тя обясни, че с оплаквания и симптоми за натравяне са били 17 от децата от цялата група от 39 ученици и още 8 възрастни придружители. 6 деца са били с лека или средна клинична картина, а три от тях вече са прибрани от родителите си. В момента на лечение са 3 - в Ловеч и 2 - в Тетевен.

"Няма как да стане ясна причината за тяхното състояние преди да излязат резултатите от изследванията. Те ще излязат утре в следобедните часове”, посочи д-р Генкова.

 

По последна информация в Ловешката болница са останали само 2 деца, а групата от хотела си опакова багажа и се приготвя да отпътува за Варна, каза Генкова. Родителите също идвали да си вземат децата от болницата.

Водещи

Най-четени