Храните в световен мащаб поскъпват за пети пореден месец 05.11 | 15:45

Индексът на цените на зърнените култури на агенцията скочи със 7,2% през октомври в сравнение с предходния месец и вече е с 16,5% над нивото година по-рано

От iNews.bg

През октомври световните цени на храните се повишиха за пети пореден месец, възстановявайки се напълно от ценовия шок, причинен от глобалната пандемия на коронавирус, като те нарастват в повечето сектори, съобщи в четвъртък агенцията на ООН за храните, цитирана от Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се повиши през октомври до 100,9 пункта от 97,8 пункта през септември, достигайки най-високо ниво от началото на годината (от януари 2020г.).

 

Ценови индекс на храните на FAO
Ценови индекс на храните на FAO

 

Базираната в Рим организация посочи също така, че реколтата от зърнени култури в световен мащаб вероятно ще достигне рекордно ниво през 2020 година, въпреки че FAO леко занижи предишните си прогнози.

Индексът на цените на зърнените култури на агенцията скочи със 7,2% през октомври в сравнение с предходния месец и вече е с 16,5% над нивото година по-рано.

Експортните цени на пшеницата се повишиха на фона на свиването на доставките, докато царевицата поскъпна до най-високи нива от повече от шест години насам в резултат на силно търсене от Китай. Цените на фуражния ечемик и соргото също се повишиха през октомври, докато за разлика от тях оризът поевтиня до най-ниски нива от 7 месеца.

Средните цени на захарта се повишиха със 7,6% през миналия месец и се увеличиха с 9,3% спрямо октомври 2019 г. в резултат най-вече на перспективите за по-ниско производство на захар както в Бразилия, така и в Индия, двете най-големи страни-производителки, поради валежите там, които бяха под средното ниво.

Индексът на млечните продукти пък се покачи с 2,2% в рамките на месец октомври, като всички сегменти от сектора регистрираха повишения и най-забележимо това беше при сиренето.

Индексът на цените на растителното масло се покачи през октомври с 1,8%, главно благодарение на по-високите котировки на палмово и соево масло, докато рапичното масло поевтиня на фона на несигурността относно търсенето в Европейския съюз.

Индексът на месото обаче не потвърди растящата тенденция при останалите храни, отбелязвайки през октомври спад с 0,5% спрямо септември, като това е деветия месечен ценови спад от началото на годината и с 10,7% под нивото през октомври 2019 г. Понижението е факт с оглед на поредно поевтиняване на свинското месо заради забраната на Китай за внос от Германия след откриването на африканска чума по свинете в най-голямата европейска икономика.

 

Ценови индекси на отделните категории храни
Ценови индекси на отделните категории храни

 

FAO ревизира прогнозата си за зърнените култури за сезона през 2020 г. за втори пореден месец, като я намали с почти 13 милиона тона, отразявайки занижените очаквания за глобалния добив.

Въпреки това намаление обаче агенцията към ООН все още очаква рекордна реколта тази година от 2,75 милиарда тона, което е с 1,6% повече от нивата през 2019 година.

"Перспективите за реколтата от зимна пшеница през 2021 г., която вече се засява в северното полукълбо, като цяло са силни, отразявайки очакванията на увеличение на насажденията в отговор на по-високите цени в няколко основни страни производители, особено в ЕС", отбеляза FAO.

Прогнозата за употребата на зърнени култури в световен мащаб през 2020/2021 г. беше определена на 2,745 милиарда тона, което е с 1,9% повече от нивото през 2019/2020г.

Прогнозата за световните запаси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 г. е 876 милиона тона, което е с 13,6 милиона тона по-малко от предходната оценка, публикувана от FAO през миналия месец.


 

Водещи

Най-четени