Храните на пазара ни все по-качествени 15.08 | 10:03

Министър Найденов отчита респект от инспекторите на Агенцията по храните

От Елена Коцева

Качеството на храната на българския пазар определено се повишава в последната една година. Това е равносметката на мминистъра на земеделието и храните Мирослав Найденов изказана пред БиТиВи.

Според оценката му след проверките на Агенцията по храните ситуацията с качеството по Черноморието вече не е същата.

"Има редица предписания и актове, които са издадени, има и много затворени обекти.

Найденов посочи, че се усеща голям респект от Агенцията по храните и качеството на предлаганите продукти постепенно започва да се подобрява.

Министърът обеща, че по отношение на размера на санкциите лично ще предприеме законодателна инициатива за тяхното повишение. Допълнително ще бъдат предвидени и действия след наложени санкции.

В момента според оценката на експертите много търговци са склонни просто да си платят глобата, след което да продължат старите практики до следващата проверка.

iNews припомня, че след като в началото на годината Българската агенция по безопасност на храните започна работа, от тази пролет инспекторите й започнаха засилени проверки по Черноморието. Вече има наложени глоби, както и затворени заведения дори и в курорти като "Слънчев бряг".

За ниските глоби министърът даде пример връщането на храни от търговските верига за повторно преработване, вместо предаването им в екарисаж. "Глобите за първо нарушение са от 2 000 до 4 000 лева, за второ - от 4 000 до 6 000 и чак след второто може да се пристъпи към затваряне. Ще предложа глобата при първо нарушение да е минимум 10 000 лева, а при повторно - да се затваря обекта", заяви земеделският министър.  

По думите му може да се стигне до затваряне и на магазини от големи вериги. "Компромис няма да има по отношение на никого", категоричен бе Мирослав Найденов.  

Според него няма причина за поскъпване на хранителните продукти на есен, тъй като цените на някои основни суровини като пшеницата и суровото мляко, са се понижили значително от пролетта насам.

Водещи

Най-четени