Хранят деца със забранени за тях продукти 13.10 | 11:55

БАБХ е направила 2500 извънредни проверки и е съставила стотици актове и предписания

От iNews.bg

След внезапни проверки Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е установила наличие на забранени продукти в детски градини, ясли, детски кухни, училищни столове и бюфети. Всички те са били иззети. Най-честата причина обаче не е било лошото качество на храните при производството им, а това, че те не отговарят на изискванията за хранене на деца или пък неправилно съхранение или такова в неподходящи за целта помещения.

Иззети са били 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио. Вследствие на 2500 внезапни проверки са били съставени 19 акта и са издадени 197 предписания. Най-честите нарушение са свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, неспазване на условията Наредба 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните предлагани в детските заведения и училищата и неправилно въведени, разработени и прилагани системи за управление безопасността на храните. Иззетите храни обаче няма да бъдат унищожени, а са пренасочени към търговската мрежа, тъй като не са забранени за използване от възрастни хора.

От БАБХ припомнят, че според Наредба 9 всички храни, които се предлагат на децата и за тях има утвърден стандарт, трябва да бъдат произведени по него. Те трябва да отговарят на Български държавен стандарт (БДС) за млечните продукти, утвърден стандарт "Стара планина" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, утвърден стандарт за хляб и брашно "България", браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт "Рафинирано слънчогледово масло".

През учебната година кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца, ще бъдат проверявани по официалния планов контрол, който извършва БАБХ. За сравнение по време на тематичната проверка миналата учебна година са съставени 13 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 327 предписания.

Водещи

Най-четени