Христо Иванов: Борисов и Гешев опитват взаимно да се подсигурят 04.12 | 16:00

“Аз виждам в този абсолютно негоден пореден ход на управляващите политически смисъл"

От iNews.bg

Новата идея на управляващите за прокурор, който да разследва главния, е поредната  обидна подигравка с българското обществено мнение, с всички, които протестираха и очакваха някаква промяна в България, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в предаването на БНР "Хоризонт за вас”.
"Аз виждам в този абсолютно негоден пореден ход на управляващите политически смисъл. Човек може да се запита - банкрутираха с Конституцията, идват избори, защо им е да бързат да бъркат в този проблем. Защото в същия този момент Гешев прави услуга на Борисов като продължава да затиква под килима проблема със снимките. И Борисов очевидно трябва да осигури на Гешев законодателни действия, с които темата с възможността да възникне реален механизъм за търсене на отговорност на Гешев да бъде приключена”, смята бившият правосъден министър.
"Гешев е извършил престъпления, това не е хипотеза. Гешев извърши няколко действия, които потенциално могат много бързо да станат обект на разследване. Гешев разпореди и допусна да бъдат публикувани материали, изготвени с помощта на специални разузнавателни средства, извън професионалната употреба, за която са  създадени. Има текст в Наказателния кодекс за това. Записите от премиерската вила, в които Борисов описва тяхната оперативка потенциално говорят за много тежко нарушение на разделението на властите и използване на правомощията на прокуратурата в контекста на предизборна кампания за удряне на политически лица и спасяване на Борисов от проблемите, които той имаше тогава с Елена Йончева”, припомни Иванов.
"Това са неща, които трябва да бъдат разследвани. Ако те трябва да бъдат разследвани от независим прокурор, това е проблем. Борисов също има проблем. Той призна пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че наистина в неговата вила е имало суми, които той не може да обясни”, каза още той.
Христо Иванов прогнозира, че управляващите ще бързат да затворят темата преди парламентарните избори.
"Мислите ли че на Гешев и Борисов им пука дали ние се излагаме като държава, при положение че и двамата се опитват да си осигурят взаимно, че няма да имат проблеми с наказателното правосъдие. Единият прикрива другия за снимките, а другият осигурява законодателно ликвидация на възможността да възникне независимо разследване за действията на Гешев”, смята Христо Иванов