Христо Иванов: Новият кабинет не трябва да се парцелира 22.07 | 12:39

От iNews

"Демократична България” ще настоява министерствата да не се парцелират между коалиционните партньори в евентуалния бъдещ кабинет с мандата на БСП. Това се разбра от изказване на съпредседателя на ДБ Христо Иванов пред журналисти.

Вчера приключи първият кръг от преговорите, които БСП провежда за кабинета. До края на деня днес ДБ, ПП и независимите депутати трябва да кажат дали са съгласни с предложения, които ИТН направи към програмата за правителството. Тя стъпва върху тази, която партньорите изготвиха за провалилия се първи мандат на ПП, но хората на Слави Трифонов едва сега правят предложения, тъй като преди тя не бе консултирана с тях.

ДБ все още обсъждат предложенията на ИТН по програмата. "Има храна за размисъл там, но не мисля, че това ще е големият препъни камък”, каза Иванов.

Другата седмица ще е по-трудният етап. Това, което наистина ще ме интересува, е онези дефицити, които имаше предишната коалиция, как ще ги решим. Миналия път нямахме добра организация за вземане на решенията. Имаше ситуации с напрежение и конфликти, защото бяха взети решения без предварително обсъждане. Част от това се дължеше на това, че Министерският съвет беше парцелиран. Беше моето министерство - моята крепост. Това показа, че не работи добре и ми се ще да преодолеем тези тенденции, каза Иванов.

Реконструирането на четворната коалиция ще отнеме политическо време и търпение, категоричен бе той.

А запитан какво според него ще накара бившите партньори отново да се съберат, каза: Нуждата. Предстои тежка зима.

Иванов коментира, че новата организация на Министерския съвет е възможно да бъде министър от една партия и заместници от друга.

Бих отишъл и по-далеч - премиерът да има много по-голяма роля в избирането на състава на МС. Хоризонтът на програмата е 6 месеца, но това е минималният срок, за който си струва да се сглоби кабинет, допълни той.

Надявам се, че повече еднолични и големи спасители, които ще дойдат и ще вземат всички гласове, няма да има. Всичко от тук нататък ще са коалиции и трябва да се научим да го правим това нещо, подчерта Иванов.

Много е важно не просто да смекчим тона. Важен е въпросът, който поставят колегите от ПП - как след като е свалено правителството по този начин, ще гарантираме минимално, че това няма да стане отново. Това е сериозен политически въпрос, на който колегите от ИТН трябва да могат да отговорят, каза той. 

Източник: 24 часа

Водещи

Най-четени