Христо Иванов: Подготвя се поредната кражба на изборите в България 10.09 | 12:18

Иванов завърши изявлението си с ясна заявка от името на Демократична България

От iNews.bg

В изявление на живо от днешния протест срещу Изборния кодекс на ГЕРБ Христо Иванов настоя още веднъж ГЕРБ да се откажат от своите изменения на ИК в последния момент. 

"Управляващите правят ревизия на Изборния кодекс, на изборните правила, така че да си подготвят условията за техническо надмощие и победа на изборите. Подготвя се поредната кражба на изборите в България.” – заяви съпредседателят на Демократична България и допълни, че има много ясен международен стандарт, според който една година преди избори не се променят изборните правила и изборният закон.

"Това е все едно преди футболното първенство единият от отборите да вземе да променя правила, по които се провежда първенството.” – поясни той и отбеляза, че тази практика е от години традиционна за управляващите.   

Според Христо Иванов ГЕРБ се подготвят се да превърнат машинното гласуване в поредния инструмент за открадване на изборите. Той повтори и настояването на ДБ за независим одит на машинното гласуване, както и за това, ако има машинно гласуване, то да бъде във всяка секция, без паралелно използване на хартиени документи. Иванов се позова на опита на ДБ от последните избори, при които изборната администрация не е отразявала резултатите от машинното гласуване, особено преференцията, когато има хартиена документация. 

Лидерът на "Да, България!”  отдели специално внимание на темата за електронното гласуване и българите в чужбина. 

"Внесли сме, освен това, още преди две години конкретни предложения за дистанционно гласуване, така че българите в чужбина да могат пълноценно да участва в гласуването. Защото това е най-големият резерв от свободни избиратели. Това е начинът да се счупи доминацията на платените и контролираните гласове в България.” 

Според Иванов масовото вкарване на българите в чужбина в изборния процес няма да позволи на онези няколкостотин хиляди гласа, които са контролирани, манипулирани, купени, да определят изхода от гласуването. 

"Освен това масовото участие на българите в чужбина е начин тези хора, този човешки резерв, човешки капитал на България, да остане във връзка с българската демокрация и да остане част от голямата България” – допълни той и допълни, че ако управляващите не могат да въведат електронно гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата, каквото съществува от 19 в. във всяка развита демократична система.

Заедно с предложението за въвеждане на избирателен район "Чужбина” Иванов припомни, че Демократична България беше първата политическа сила на европейските избори в чужбина миналата година и подчерта още веднъж колко е важно България да осигури възможност на българите в чужбина да гласуват безпрепятствено. 

"Ние винаги сме представлявали българската диаспора, защото знаем, че това е стратегически важно за България – тези 2 млн. българи да останат свързани с България, да останат българи, да останат участници в българския демократичен процес, за да може той да бъде по-голям, за да може той да бъде доминиран от свободни хора и да имаме перспектива тези хора да останат част от нашия икономически социален, културен и политически живот.”

Иванов беше категоричен за механизма, по който изборите биват крадени: 

"ГЕРБ не трябва с мръсните си ръчички да им бъде позволено да откраднат и тези избори. И ДПС, защото човекът, който организира целият този процес, е Пеевски. Целият масив от контролирани гласове, които те много добре ги знаят по махали, по други белези – много добре ги знаят и ги управляват – разпределителният център, брокерът, е Пеевски. От там започва целият процес на контролиране. Процесът при който определени секции влизат в играта следобед на изборния ден. Когато се види накъде отиват нещата, изведнъж масово започва гласуване по определени секции и махали, за да се довърши изборното уравнение, от което зависи, разбира се, уравнението за управляване на страната. Тези хора са довели кражбата на гласове до невероятни висоти, с фини настройки. И сега допълнително си настройват закона, за да им позволи това нещо да го правят. Това трябва да спре!”

Иванов отговори и на изявлението на Борисов, според което той не отстъпва управлението, защото няма други подготвени да управляват: 

"Не, Борисов, ти не можеш да управляваш и си го доказал многократно. Ти си мафията. Ти си на Маджо слугата. Ти си слугата на Пеевски. Ти си човекът, който 10 години пропиля в крадене на пари, не направи реформите и сега искаш да осигуриш още време за допълнително крадене.” 

Раздвижването на Европа във връзка със събитията в България Иванов коментира така:

"Най-важното нещо, което се случва, е това, че европейските медии престанаха да си затварят очите за случващото се в България. Меркел, хората в ЕНП, няма да имат комфорта, медийния комфорт, да мислят за Борисов по онази стара формула: "Може да е кучи син, но е нашият кучи син.” Вече ще бъде смрадлив кучи син, това ще мирише в европейските медии и това също е страшно важен инструмент за промяна. Свърши това време. Въпросът е, когато Борисов си тръгне, да не остане Пеевски. Въпросът е, когато и Певски си тръгне, да не остане моделът.” 

Иванов завърши изявлението си с ясна заявка от името на Демократична България: 

"Ние знаем конкретно как да премахнем този модел. Имаме конкретни програми по сектори – прокуратура, служби, МВР, регулатори, как този модел човек по човек да бъде изчегъртан и да бъде заменен от хора, подбрани да бранят единствено обществения интерес и единствено законността в републиката по европейски стандарт. Имаме хората, знаем как да се направи това нещо. Единственото, което ни трябва, е Вашата подкрепа на изборите. Оставка и се готвим за избори!”

Водещи