Христо Иванов: Чака ни критичен доклад по механизма за оценка и сътрудничество 02.11 | 15:54

Позицията на Брюксел спрямо България може да се изостри, смята той

От Христина Рафаилова

Позицията на Брюксел към България спрямо прилагането на механизма за оценка и сътрудничество вероятно ще се изостри, а докладът за напредъка по него никак няма да е положителен.

Това стана ясно от думите на служебния правосъден министър Христо Иванов пред БНР след среща с Катрин Дей която координира прилагането на механизма.

От думите й станало ясно, че страната ни трябва да очаква, че ще има положителна промяна по след смяната на състава на комисията.

Иванов уточни, че холаднският комисар Франс Тимерманс, ще отговаря на най-високо политическо ниво з за това дали държавата ни има напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това щяло да доведе до изостряне на позицията спрямо страната ни. Държавта на лалета беше една от страните, която се противи на присъединяването на България към Шенген.

"Другото, което каза госпожа Катрин Дей, е, че нямаме никакви основания да очакваме позитивен или замазващ положението доклад. Това беше един сигнал, че трябва да се подготвим за доста критика. Каза още, че въпреки че технически няма връзка между доклада от европейското наблюдение и проблематика на Шенген, фундаменталното и в двете е доверието на нашите европейски партньори към способността на България да се реформира и да има институции", каза министърът.

Дей дала да се разбере, че ситуацията на държавата ни може да стане доста проблематична, ако партиите в парламента не тръгнат по пътя на реформите. "В момента ЕК пренася тежестта на своето доста критично внимание именно върху това, което политическите сили в парламента смятат да правят или да не правят в областта на съдебната реформа и реформата в областта на вътрешния ред", добави Иванов.

Водещи

Най-четени