Христо Кънчев е най-достойният българин за 2011 г. 12.03 | 19:09

21-годишното момче е спасило две момичета от удавяне

От Ивелина Георгиева

21-годишният студент Христо Кънчев е най-достойният българин за 2011 година. Престижният "Златен ритон" той получи за спасяването на две момичета от удавяне през август миналата година в Созопол. Той се хвърля в бурното море, за да помогне, докато останалите гледат безучастно.

Призът бе връчен лично от премиера, който поздрави родителите и учителите, възпитали момчето и видя в него възможност след време да поеме управлението на страната.

Борисов даде Христо Кънчев за пример и припомни, че често в "Студентски град" ставаме свидетели на какви ли не изстъпления от млади хора.

Най-достойният българин за 2011-та пък поздрави своите родители, приятели и колеги от Великотърновския университет и подчерта, че ще се постарае да защити признанието си.

"Тази награда не е само моя, тя е на моите родители, приятели, съграждани и на всички останали, защото аз съм част от всички вас", заяви Христо Кънчев.

В словото си младото момче каза още, че всеки един може да бъде носител на тази награда и да стане личност на годината, стига да бъде личност на собствения си ден, да бъде по-добър в работата си и да замени безразличието с всеотдайност и трудолюбие.

Той призова всички присъстващи да бъдат по-единни, по-силни и все по-често да си казваме "Благодаря".

Кънчев заяви, че ще сложи наградата в лявата половина на шкафчето си, защото там ще я виждат по-малко хора, а лично той иска да я чувства със сърцето си, а не с очите си.

"Моите плувни умения не са чак толкова добри - практическото ми мислене спаси двете момичета", коментира още отличеният за най-достоен българин на миналата година.

Специалната награда на тазгодишното издание отиде при двамата мъже - Васко Ристевски и Стефан Иванов, които, рискувайки живота си, спасяваха хора от горящия на АМ "Тракия" автобус.

В първата категория "Достойни българи" бяха отличени Атанас Атанасов, Атанас Георгиев, Красимир Колев, Цветан Свиров и представителите на OffRoad България за спасяването на десетки жители по време на наводненията в село Бисер.

Сред останалите наградени с престижното отличие бяха актьорите Ивайло Захариев и Башар Рахал за благотворителната им дейност към глухонеми деца и деца без родители.

Деветгодишният Александър Йорданов също получи отличието "Достоен българин" за това, че е намерил чантичка с 2 200 лева и я е върнал на собственика.

Журналистите Венелин Петков и Станислава Цалова бяха наградени за популяризирането на кампанията "Да изчистим България", а репортерът Васил Иванов за множеството си журналистически разследвания и разкрития.

Наградени бяха и българи, които са загубили свои близки и са дарили органите им за трансплантация, с което са спасили живота на няколко души.

Водещи

Най-четени