ЦИК: Контролирането на вота - въпрос на масова параноя 19.05 | 08:45

Изборният кодекс е посочил кога гласът ще се брои за недействителен

От Цанка Донкова

"Избирателите да не вярват на глупости. Създава се една масова психоза, въпрос на внушение, че вотът ще бъде контролиран." Това заяви математикът Михаил Константинов в ефира на bTV по повод вероятността изборите да бъдат манипулирани.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че Изборният кодекс е посочил кога се брои гласът за недействителен. Тя даде пример, ако правилно е отбелязан вотът в лявата част на бюлетината, а в дясната са посочени повече от една преференции.

"Гласът ще е действителен само за кандидатската листа", посочи Нейкова.

Тя уточни, че в момента по-важно е как ще се процедира с номера на бюлетината, тъй като това за пръв път ще се прилага и не трябва да има съмнение у гражданите как ще процедират секционните комисии.

"Нека да не даваме идеи на недоброжелатели, тъй като напоследък еволюират начините".

Камелия Нейкова посочи още, че всеки един символ освен "Х" и "V” ще се смята за специален символ и ще направи бюлетината недействителна.

"Ако нарисувате сърце, това е символ, който прави цялата бюлетина невалидна", заяви тя.

Тя посочи още, че ако избирателят пусне в урната бюлетината с номера, гласът му ще е валиден.

"ЦИК са решили, че негативите в случая не може да са срещу избирателя. Ако от комисията не са откъснали отрязъка, това е тяхна грешка и не може да страда избирателят", допълни Нейкова.

Тя уточни още, че секционните комисии са в 7-9-членни състави, които, ако си свършат работата спрямо закона, няма да имат проблеми. Все пак тя посочи, че Изборният кодекс няма как да обхване всички варианти. Именно затова в избирателните секции има наблюдатели.

"По един наблюдател и по един представител на партия или коалиция имат право да присъстват в изборното помещение на секция", заяви Нейкова.

Водещи

Най-четени