ЦИК: Не се налага отваряне на сорс кода на изборния софтуер 17.04 | 17:09

Законът предвиждал достатъчно надежден път за публичност

От Ивелина Георгиева

Законът предвижда достатъчно надежден път за публичност на целия процес и сорс кодът на изборния софтуер не се налага да бъде отварян, тъй като това застрашава сигурността на изборните резултати. Това увери говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

В петък комисията ще се срещне с неправителствените организации, които са регистрирани за участие в изборите, за да бъдат обсъдени с тях всички възможности и съответно да се предприемат необходимите действия за утвърждаване на прозрачността на дейността на ЦИК.

За първи път се разкри възможността секционният протокол на Секционната избирателна комисия, след като бъде съставен и пресниман на ксерокс, да бъде качен на интернет страницата на РИК-овете, каза говорителят на ЦИК.

Всяка партия, коалиция и неправителствени организации, след като види какви са резултатите от гласовете й в нощта след изборите в секционните протоколи, могат да извършат изчисленията въз основа на методиката, която е публикувана от ЦИК, посочи той.

Тази методика бе гласувана от ЦИК и определя стъпките и възможните действия на фирмата преброител, как да изчисли всеки от гласовете, които постъпват от българските избиратели на предстоящите парламентарни избори.

След като резултатите бъдат въведени се определя последователността от действия, които трябва да се извършат, за да се определят мандатите на всяка една политическа партия или коалиция. Първо трябва да се пресметне, каква е 4-процентната бариера, след това всеки един от кандидатите да пресметне, къде получава места в многомандатните избирателни райони, обясни говорителят на ЦИК.

Когато законът предвижда една възможност за публичност на целия процес, няма основание да се търсят други начини, след като те са регламентирани в закона, коментира Бисер Троянов.

Той добави, че никога не е било поставяно под съмнение, че която и да било фирма-преброител ще извърши неправилно изчисление.

"Призивът към нас ние да регламентираме какво става с гласа на всеки избирател не е част от информационно-разяснителната кампания", каза още той.

Правата и задълженията са предвидени по закон и от ЦИК възнамеряват да ги спазят стриктно, увери Троянов.

Утре Министерство на външните работи трябва да предостави цялата информация на ЦИК за постъпилите заявления на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Два дни след това, в събота (20 април) ЦИК ще утвърди населените места, в които ще се гласува в чужбина.

Троянов обясни, че ЦИК е започнала да работи вече с международните наблюдатели от ОССЕ.

"Ние ще продължим сътрудничеството си с международните наблюдатели и ще предоставяме цялата информация, която те поискат", обеща Троянов.

Най-четени