ЦИК: Няма възможност за манипулации при машинното гласуване 20.05 | 12:46

Ако избирателят не отбележи преференциален вот за даден кандидат, преференциите не отиват за водача на листата, а за партията, обясни Александър Андреев

От iNews

Няма възможност за манипулации при машинното гласуване на предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Това каза в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 

3300 машини за предстоящите избори за членове на Европейския парламент са вече доставени, а на 24 май ще бъдат разпределени в различни секции на страната.

 

До 25 май трябва да бъдат разпределени изборните книжа. Андреев обясни, че машините за гласуване нямат достъп до безжични технологии и телекомуникационни връзки.

 

"По отношение на манипулации не би трябвало в обществеността да витае такова мнение, тъй като сами по себе си машините нямат достъп до безжични технологии, до телекомуникационни връзки. Данните от тях не се предават по никакъв начин, не би могло да бъде повлияно върху тях. Те се въвеждат в протокола на СИК, който отчитат и хартиените бюлетини. С оглед на това обществеността и ние, заедно с вас-медиите, трябва да създаваме уверение, че машините ще облекчат гласуването и в някаква степен ще намалят недействителните гласове", обясни той.

 

Александър Андреев допълни, че фирмата - изпълнител по обществената поръчка е натоварена както с хардуерното, така и със софтуерното обезпечаване, но одитирането и сертифицирането е възложено на представители на българската академична общност, което да даде допълнителна сигурност в обществото.

Ако на предстоящите европейски избори избирателят не отбележи преференциален вот за даден кандидат, включително и за първия, преференциите не отиват за водача на листата, а за партията, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той уточни, че по отношение на преференциалния вот съществува разлика при изборите за Европейски парламент и тези за местна власт, където ако няма отбелязан преференциален вот, това се счита за преференциален вот за водача на листата. Александър Андреев добави, че всеки един от кандидатите има равен шанс да бъде избран за евродепутат, ако събере необходимия брой преференции.

"Всеки в кандидатската листа в тези избори има равен шанс да пренареди листата, ако събере необходимия брой преференции за себе си. България като страна с единен многомандатен избирателен район, необходимият брой гласове, които трябва да бъдат дадени за избора на един кандидат е висок. В крайна сметка всеки кандидат, който надвиши 5% би могъл да размести листата и да се качи по-напред в нея", обясни той. Александър Андреев коментира още, че е създадена необходимата организация за нормалното протичане на изборите за Европейски парламент.

Обученията на секционните избирателни комисии се провеждат от Районните избирателни комисии, каза Андреев. Обучението на секционните избирателни комисии извън страната, водено от ЦИК, е приключило, а част от хората са запознати с изборния процес, тъй като са участвали в предходни избори, посочи той.

Водещи

Най-четени