ЦИК: Постъпили са единични сигнали за нарушения 29.10 | 11:00

Това обясни председателят на Комисията Камелия Нейкова

От iNews

В ЦИК постъпват жалби и сигнали, сред които за липса на нормални условия за работа на Общинската избирателна комисия в Черноочене. Има и жалба от кандидат за кмет на Приморско -  за заличаване на адресни регистрации, както и агитация в социалните мрежи.

За БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни:

"В ЦИК са постъпили единични сигнали, които са от компетентността на съответната общинска избирателна комисия и в тази връзка е важно всички избиратели да знаят, ако забележат нарушение на правилата за провеждане на избори, компетентна е Общинската избирателна комисия. Така и по-бързо ще има решение по съответния казус за нарушение. Имаме и единични такива случаи, където не са се явили назначени членове на секционни избирателни комисии, но комисиите са започнали своята работа, защото има достатъчен брой членове, за да открият избирателната секция и да започне гласуването. За общинската избирателна комисия в Съединение току-що ЦИК взе решение да попълни съставите на, мисля, 19 секционни избирателни комисии с необходимия брой членове, тъй като след две наши решения с указания към ОИК, те не можаха да вземат решение".

В Бургаска област изборният ден започна с жалби на места срещу регистрациите на хора по настоящ адрес, които реално не живеят там. 3 жалби са получени в Общинската комисия в Приморско. Жалбите са препратени към ЦИК и ГРАО-Бургас, каза председателят на ОИК Николина Кънчева: "Ние нямаме правомощия да вземем решение по този ред, по който е подадена жалбата. В жалбата е написано, че молят общинската избирателна комисия да не допуска тези лица до гласуване. Става дума за село Писменово. Представена е заповед на кмета с 20 лица, които са нерегистрирани".

В созополското село Индже войвода от 101 души по постоянен адрес, според списъците се оказва, че днес трябва да гласуват 240 души.

В Сливен в една от секциите е установено, че бюлетините не се сгъват правилно. И има възможност да бъде нарушена тайната на вота, констатирали са от ОИК
Сложен казус лиши избирателите в 6 съставни села от севлиевското кметство Стоките от правото да гласуват за кмет на кметството. Има напрежение сред избирателите в тях, научи БНР.

Водещи

Най-четени