ЦИК е в пълна готовност за предсрочни избори 10.06 | 19:11

Изборната администрация работи усилено и ще се справи, увери говорителят Александър Андреев

От Теодора Кокаланова

"ЦИК има пълната готовност да организира предсрочни парламентарни избори", потвърди за iNews Александър Андреев, говорител на ЦИК. 

По думите му във всички случаи при предсрочни избори книжата ще бъдат готови. "ЦИК работи усилено и ще се справи", категоричен бе Андреев. 

Той не пожела да коментира дата за провеждането на изборите, като подчерта, че от ЦИК не дават становища по изказванията на народните представители. "Има си правила в Конституцията, които трябва да бъдат следвани, поради тази причина не мога убедено да заявя, че краят на юли е възможен вариант за провеждането на предсрочните избори", отбеляза още Андреев. 

По-рано днес мандатоносителят "Коалиция за България" и лично лидерът на БСП Сергей Станишев обявиха готовност за оставка на всички министри след дебата на предстоящия вот на недоверие към кабинета "Орешарски" за финансовия сектор, внесен от ГЕРБ. Лидерът на БСП не изключи изборите да са още през юли.

Ако това се случи в най-кратки срокове на изборната администрация ще ѝ се наложи да организира втори вот, след изборите за Европейски парламент, които се проведоха преди по-малко от месец, на 25 май. Най-висок резултат постигна ПП ГЕРБ, която събра 680 838 гласа, които съответстват на 30,4%.

Второто място избирателите отредиха на "Коалиция за България", която получи 424 037 гласа, равняващи се на 18,93% и на 4 мандата в новия ЕП.

Трети бе резултатът на ПП "Движение за права и свободи". ДПС получи 386 725 гласа, равняващи се на 17,27%. Резултатът даде право на партията да изпрати също 4-ма свои представители в ЕП.

Коалиция "България без цензура"-ВМРО-ЗНС-Гергьовден получиха 10,66% и изпратиха двама евродепутати в бъдещия ЕП. Пети резултат постигна Реформаторският блок, която получи 1 мандат.

На изборите за членове на Европейския парламент право да гласуват имаха 6 милиона 533 хиляди 828 български граждани. От тях правото си на глас упражниха едва 2 милиона 361 943 души. Избирателната активност бе една от най-ниските в сравнение с тази на останалите европейски държави – 35,15%.

Водещи

Най-четени