ЦИК предрича: 10 партии и коалиции влизат в следващия парламент 21.08 | 16:15

Според говорителя на комисията на 5 октомври ще гласуват повече от 3,5 млн. българи

От Лазар Тодоров

Само около 10-ина партии и коалиции имат с шансове да попаднат в следващия парламент. Това стана ясно от думите на говорителя на Централна избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

"Очаквам, че на тези избори на 5 октомври броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 млн., а реалният брой избиратели не е повече от 5 млн. Убеден съм, че ще има повече гласове от чужбина", подчерта Томов.

Документи за регистрация на следващите парламентарни избори са подали 22 партии и 7 коалиции, което обаче не е крайното число, защото все още не са приключили всички проверки на необходимите за регистрация документи, уточни още Томов по време на редовната пресконференция на комисията.

ЦИК е отказала да регистрира две парти, като все още умува дали да откаже регистрация и на трета.

"Възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) не е завършила", заяви говорителят на ЦИК.

Отпадналите партии са ПП БКП, поради причината, че е подала документите си два пъти. Веднъж Зонка Спасова, като председател и представляващ партията, е подала документите. Но по-късно вчера беше постъпило заявление и от Крум Захариев за регистрация на същата партия. Но към неговото заявление не са били приложени документите, необходими за това. 

Другата отпаднала партия е "Другата България" начело с Божидар Томалевски. И двете партии са отпаднали заради липса на необходимите 2500 подписа за регистрация. 

От контролиращия орган уточниха, че броят на кандидатите ще се знае окончателно едва след като приключат всички проверки.

Водещи

Най-четени