ЦИК призна: ДПС агитира на турски в читалище, кръстено на Апостола 14.10 | 15:41

Хюсеин Хафъзов може да бъде глобен заради приказките си в Айтос

От Теодора Кокаланова

Водачът на листата на ДПС за област Бургас Хюсеин Хафъзов е агитирал на турски език в Народно читалище "Васил Левски" в морския град Айтос. Това установи Централната избирателна комисия (ЦИК), след като тази сутрин разгледа жалбата на коалиция "Патриотичен фронт – НФСБ-ВМРО".

Хафъзов бе заснет със скрита камера да изнася реч на родния си език пред препълненото читалище, носещо името на Апостола. Заради лошото качество на записа РИК-Бургас не успя да установи дали от трибуната говори Хафъзов, или някое друго лице.

От ЦИК обаче признаха, че безспорно водачът на листата на Движението в Бургас е бил на трибуната и е авторът на 7-минутната реч на турски език.

Централната избирателна комисия е върнала преписката в РИК-Бургас и настоява за повторно произнасяне с внимателно разглеждане на доказателствата, съобщи Флагман. Ако бъде установено, че Хафъзов е агитирал на турски, ще получи глоба от 200 до 2000 лева.

По думите на лидера на ДПС Лютви Местан на миналите избори те са били наказани за това, че са говорили на турски език на митингите. "Ние подготвихме законопроект срещу този закон. В България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява дискриминация и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите", отбелязва Местан.

 

Водещи

Най-четени