ЦИК ще се избира от парламента 13.02 | 14:24

Членовете ще се назначават след проведена публична процедура

От Мая Александрова

Ръководството на Централната избирателна комисия ще се избира от Народното събрание. Това решиха депутатите с приемането на текст от проекта на новия Изборен кодекс.

Членовете на ЦИК ще се избират, съответно назначават, след проведена публична процедура. След провеждане на процедурата парламентарно представените партии и коалиции ще правят предложение до Народното събрание за избор на председател, заместник-председатели и секретар.

Парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени, ще правят предложение до президента за назначаване на останалите членове на комисията.

ЦИК ще се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК ще се избират от Народното събрание. Останалите членове на комисията се назначават от президента.

Предложения за избор на членове може да правят народните представители, парламентарните групи, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени. За председател, заместник-председатели и секретар не може да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група, пише в. "24 часа".

Депутатите решиха още, че ще бъде създаден обществен съвет към ЦИК, който ще бъде съставен от
представители на българските неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели в избори. Целта на новото звено е да се осигури прозрачност, демократичност и честност на изборния процес.

Съставът, функциите и организацията на работа на Обществения съвет ще се определят с правила, приети от Съвета и одобрени от ЦИК. Правилата ще бъдат публикувани на електронната страница на комисията.

Депутатите решиха заседанията на ЦИК да се излъчват в реално време чрез интернет страницата на комисията, на която предварително ще се обявява проектът за дневен ред. На заседанията ще може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции или инициативни комитети, наблюдатели, членове на Обществения съвет и представители на медиите.

ЦИК ще трябва да създаде и звено за обучение на членовете на избирателните комисии. Решенията на комисията ще могат да се обжалват пред Върховния административен съд.

Според разпоредбите на кодекса председателят на ЦИК ще получава заплата, равна на месечното възнаграждение на министър, допълва БТА.

Водещи

Най-четени