Цар Киро: Не се чувствам виновен 22.03 | 15:32

До месец съдът ще се произнесе по жалбата му срещу присъдата от 3 г. и 6 месеца лишаване от свобода

От Кремена Бедерева

"Не съм виновен, не се чувствам виновен, искам да бъда оправдан!", заяви в края на заседанието на Пловдивския окръжен съд Кирил Рашков.

Известният като цар Киро обжалва присъдата си от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим за престъпления по чл. 144, ал.3 от НК - затова, че на 23.09.2011 година в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Защитата на Рашков поиска нова оправдателна присъда или намаление и изменение на сегашната с оглед влошаване на здравословното му състояние.

До един месец Пловдивският окръжен съд ще се произнесе по жалбата на Кирил Рашков срещу наложената му присъда, съобщиха от съда.

"Явно е, че оправдателна присъда спрямо Кирил Рашков няма да има", коментира извън съдебната зала адвокат Хари Харалампиев, защитник на Рашков. "Това произлиза от самия факт, че съдът не се произнесе незабавно", уточни Харалампиев, който пледира невинен.

Според НПК, когото се постановява нова присъда, тя трябва да бъде произнесена веднага - нещо, което, не се случи, каза адвокатът. Той очаква присъдата да бъде намалена до справедлив размер – до 3 години лишаване от свобода и евентуално, за да бъде постановена условната присъда.

"Аз не съм правил сюжети за нов разказ, а се позовах на доказателствата", каза Харалампиев по отношение защитата си. Той поясни, че между двата рода - на Веселин Христов и на Кирил Рашков, е имало многократно взаимни оплаквания и жалби в полицията за закани. Полицаите – Бойчев и Кишев са чули закана от страна на Христов спрямо Рашков, в която Веселин казва: "Кой ви позволи да минавате през тази улица, ще ви избия цигани мръсни”.

Тази жалба за закана за убийство също е подадена, където трябва, но прокуратурата е глуха по отношение на жалбите на Рашкови и особено настървена по отношение жалбите срещу него, каза адвокатът. Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу Веселин Христов за тази закана, обсебена от страха, който се насажда от жителите на Катуница.

Опъват се транспаранти, а съдът е поставен в една екстремална обстановка. Според Хари Харалампиев съдебният акт говори по-скоро за липсата на кураж от страна на съда да постанови справедлива присъда, която за него е Кирил Рашков да бъде признат за невинен.

Също извън съдебната зала Веселин Христов показваше, че е възмутен от това, че му се приписват обвинения за заплахи, които никога не е правил.

В съдебната зала отново имаше жители на Катуница, които следят процесите. Те коментираха, че човекът, който е насаждал страх в селото, е именно Рашков, а полиция и прокуратура са оставали глухи по отношение на техните жалби, подавани многократно.

Водещи

Най-четени