Цар Киро остава зад решетките 22.07 | 13:21

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката за неотклонение, издадена от Окръжния съд

От Мая Александрова

Кирил Рашков остава в ареста. Състав на Апелативния съд в Пловдив потвърди мярката за неотклонение, издадена от Окръжен съд, съобщи bTV.

Живакът, намерен в джипа на Рашков, не бил опасен, твърди адвокатката му Росица Драгинова. Според нея, количеството, намерено при обиска - половин килограм, може да се извлече от няколко термометъра, а в течното му състояние не е опасно за хората.

Защитата цитира и обява на сайта на РИОКОЗ-Пловдив, в която се казва, че всеки гражданин, притежаващ живак, може да го предаде на три дати през октомври тази година.

Според Драгинова, законът предвижда присъда за нещо, което е просто предаване на отпадъци. Тя обаче отрече точно това да е защитната й теза.

Оспорва и притежанието на живака от Рашков. Колата е на сина му Ангел, а в нея са се возили и други хора - членове на фамилията и други.

Днес цар Киро не се яви в Апелативния съд, където обжалва мярката си за неотклонение "задържане под стража". Съдът му е разрешил това, след като е подал молба, позовавайки се на здравословното си състояние. В момента той е в следствения арест.

Срещу Рашков са повдигнати три обвинения - за контрабанда, за държане на половин килограм живак, както и за държане на 25 антични монети. Археологическите обекти са открити в дома му.

Прокурор Андрей Атанасов каза, че според двамата свидетели, разпитани в понеделник, Кирил Рашков е имал интерес към организиране на производство и преработка на наркотични вещества и за поръчка за снабдяване с взривни вещества.

 

Водещи

Най-четени