Цар Освободител отново "гледа" към парламента 29.11 | 12:32

Паметникът беше докаран разглобен – императорът и конната глава отделно от коня

От Ивелина Георгиева

Върнаха реставрирания Цар Освободител на мястото му на площад "Народно събрание". Основната фигура на коня и императора бе сглобявана час по час от рано тази сутрин.

Паметникът беше докаран разглобен – императорът и конната глава отделно от коня.

Реставрирането премина през три етапа - първо, бе реставрирана фигурата с коня, след това - бе укрепен каменния пиедестал, а третият етап е облагородяването и реконструкцията на околното пространство около паметника, обясни инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България.

Той съобщи, че новите технологии, които са използвани, са специален цимент и материали, с които не са разполагали създателите на оригинала.

Очаква се официалното откриване на паметника на Цар Освободител да бъде на 3 март, а през януари 2013 г. ще бъдат премахнати огражденията около него. До момента реставрацията продължава около 3 месеца.

В тялото на фигурата императора бе поставена специална капсула, която съдържа информация за проекта и имената на всички, които са участвали в реставрацията. Това е един вид щафета между поколенията, обясни зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов. Той дойде да инспектира процеса на реставрация и бе изключително доволен от свършеното.

"Работата е свършена изключително професионално", отчете Чобанов.

За краката на коня е използван бронз, какъвто е бил и оригиналният материал преди 103 г. Остават да се направят още няколко дребни козметични операции, докато е на мястото си, като да се монтират някои дребни елементи като юзди, сабята и др., обясни още Глосов.

Пространството около паметника също предстои да бъде доизградена, където се прави баластралната ограда и да се довърши стоманените огради на зелените площи.

До момента средствата, отпуснати от руския фонд, са стигнали, но ако се наложат допълнителни средства, фондът ще предостави тези пари, увериха от Камарата на строителите.

Преди седмица две от страничните фигури от композицията на паметника бяха поставени с кран обратно на мястото им пред Народното събрание - скулптурите на Великия княз Николай Николаевич, командващ действащата руска армия на Балканския полуостров по време на руско-турската война, и на граф Игнатиев.

На тези два коня бе подменена вътрешната носеща конструкция.

През септември паметникът на Цар Освободител бе свален от постамента си за реставрация. Краката на коня бяха срязани на място, за да може останалата част от монумента да бъде транспортирана до ателие за реставрация.

Реставрирането на паметника се организира от Камарата на строителите в България и се финансира изцяло от руската фондация "Поклон".

Водещи

Най-четени