Царя, Тройната коалиция и ГЕРБ влизат в учебниците по история 09.07 | 16:20

"Учебниците вече са актуализирани и сега, естествено, министър-председател на страната е Бойко Борисов", хвали се просветният министър, защото и сегашният премиер вече присъства в учебниците

От Ивелина Георгиева

Издателствата са актуализирали старите учебници по история и география, като в тях вече е добавен периодът от 2001 до 2012 година. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Децата вече ще научават от учебниците какви са били управленията на правителствата на Симеон Сакскобурггоски, на Тройната коалиция, начело на която бе Сергей Станишев и на правителството на Бойко Борисов.

Абсолютно са били основателни критиките през последните години, че децата ни учат по лоши, неактуализирани и тежко написани учебници, коментира образователният министър.

Той припомни, че миналата година от образователното министерство са предприели процедура за актуализация на учебниците по история и география, защото при тези предмети е било най-належащо.

Учебниците, по които учат в момента учениците след 8 клас, включват историята до 2001 година.

"Сега сме 2012! От тогава до сега България стана член на ЕС, защо вашите деца да не знаят това", попита Игнатов.

Според него тук не става въпрос само за история и география, а за гражданско образование. Координатната система на историческата наука са имена и дати, подчерта той.

"Учебниците вече са актуализирани и сега, естествено, министър-председател на страната е Бойко Борисов", заяви Игнатов, посочвайки, че сегашният премиер вече присъства в учебниците по история.

Просветният министър подчерта, че всякакви спекулации по тази тема го засягат професионално като историк.

"Ние се смеем на американската държава, че децата им не знаят, кой е президента им, а искате ли така да се смеем и на нашите деца", попита Сергей Игнатов.

Просветният министър научи темата по български език и литература, по която пишат кандидат-студентите от Софийския университет след въпрос на iNews. Зрелостниците, кандидатсващи в Алма Матер днес тярбваше да избират между "Страданието като съдба в поезията" на Яворов и да съпоставят два откъса от Атанас Далчев и Никола Вапцаров.

Той отговори, че изпитът е индивидуален и тези, които са подготвени и години наред са проявявали интерес към тази тема ще успеят.

Според Игнатов, обаче проблемът на нашите университети е друг и той не е те да приберат най-добрите зрелостници, проблемът на българското висше образование като цяло, е, че все още не е изработена система първите две години студентите с по-слаби резултати да бъдат научени, така че да се изравни тяхната подготовка с отличниците.

Университетът като обществена институция има и тази функция и основния проблем, е не как се влиза, ака се завършва, подчерта просветният министър.

Водещи