Цацаров: До дни ще има обвиняем по аферата Червеи 20.02 | 14:00

Вчера Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност председателя на Софийски градски съд Владимира Янева

От iNews.bg

До дни ще има повдигнати обвинения на бивш служител на МВР и сегашен на ДАНС по аферата "Червеи", заяви главният прокурор Сотир Цацаров във Велико Търново, предаде БНР.

Вероятно има предвид Тодор Костадинов, който като шеф на вътрешната сигурност в МВР е поискал подслушванията по "Червеи", а сега работи в ДАНС. Разработката включвала подслушване на полицай. Искането е било подновявано и разрешавано от съдия, чието име Цацаров не разкри.

Сотир Цацаров разкри и нарушения по разработка - "Таласъми". Бившият директор на ОДМВР-Бургас твърди, че Цветлин Йовчев е искал достъп до секретен сървър.

Според главния прокурор телефоните, които се подслушват, не се ползват от полицая, а от негови близки. Въпреки това службите са извадили второ разрешение за СРС, което позволява да се подслушват отново близките на полицая, а не самия него.

По непотвърдена информация разработката е стартирала по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки, когато вътрешен министър е бил Йордан Бакалов. Целта да подслушването е бил прокурор.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна и че няма данни за подслушвани протестиращи по разработката "Червеи".

По думите му това важи за всеки, включително за бившия министър-председател Веселин Близнашки, който твърди, че е бил обект на специални разузнавателни средства.

Използването на СРС срещу протестиращи не е открито и по другото разследване, свързано с дирекцията "Сигурност" в МВР, за което главният прокурор заяви, че се е казвало "Таласъми". То няма връзка с "Червеи", уточни той.

И в момента екип от прокурори извършва разпити и изземване на техника по разследването, свързано с "Червеи", каза главният прокурор.

Три длъжностни лица бяха разпитани на днешното заседание на комисията по вътрешна сигурност във връзка с разработката "Червеи": разузнавачите Янко Цветков и Драгоманов и Милен Димитров, бивш шеф на ОДМВР-Бургас.

Янко Цветков не даде информация дали са били подслушвани лица, тъй като по думите му има следствена тайна. Единствено бившият директор на ОДМВР-Бургас Милен Димитров съобщи пред депутатите, че през есента - месеците октомври или ноември, е получил обаждане от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев с искане за вътрешно съдействие.

"Става въпрос за секретен достъп до секретен сървър", уточни Милен Димитров и допълни, че бившият директор на "Вътрешна сигурност" има повече информация.

 





Водещи

Най-четени