Цацаров: Не са ми оказвали натиск по делото "Прокопиев", но имаше совалки 03.07 | 20:00

За оправдателните присъди по делото за EVN, бившият главен прокурор заяви, че е рано да се тържествува

От iNews.bg

Ръководителят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров коментира пред DarikNews.bg запорите на незаконно имущество, отношенията между институциите, някои от знаковите дела, започнати по негово време като главен прокурор и продължили до момента, сред които продажбата на EVN, освобождаването на Полфрийман и осуетяването на екстрадицията на Желяз Андреев.

"Мисля, че границата беше прекрачена от тези, които изказаха всички обвинения, че е нарушена свободата на словото. Това не се случва за първи път, не се случва само по повод на исковете, които са предявени, и на производството пред съдилища за отнемане на имущество от конкретната фамилия. Това е утвърдена, не политика - линия на поведение, не на въпросната медийна група, а на част от нейните собственици. Най-лесно е да кажеш, че посягаш на свободата на словото, защото по този начин никой не мисли за останалата част от бизнеса ти. Няма нито един запор или възбрана на имущество на "Икономедия". Действително границата се прекрачи - тя се прекрачи с непрестанните твърдения, че някой иска да смачка "Дневник" и "Капитал" - не, никой не иска да ги смачка", заяви Цацаров за Прокопиев, запорите и свободата на словото.

За оправдателните присъди по делото за EVN, бившият главен прокурор заяви, че е рано да се тържествува, както е рано едната или другата страна - обвинението или защитата, да правят прибързани изводи.

"Що се отнася до натиска, може би трябва да кажа следното - за времето от предната седмица до обявяването на присъдата не знам кое би могло да бъде определено като натиск - мълчанието на прокуратурата или публикациите всеки ден в свободните и независими медии, които бяха свързани с позиции на международни организации, на журналистически организации, разбира се, част от тях създадени като надстройка на тази империя. Мисля, хайде - предполагам, че е имало достатъчно совалки в посолства, както и в кабинети на държавни мъже. Резултатът от това е постановената присъда. Тя е такава, каквато е. По делото Прокопиев аз не съм имал натиск, но совалки и предложения са съществували, част от които доста срамни", добави Цацаров.

Водещи

Най-четени