Цацаров иска да се отчита на депутатите 4 пъти годишно 25.04 | 12:35

Той предлага и други прокурори да бъдат изслушвани през определен период

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров иска да се отчита на депутатите по 4 пъти годишно. Писмо с такова предложение е изпратил самият той. То е адресирано до председателя на парламента Димитър Главчев, както и до временната комисия за изготвяне на правилника на работа на 44-тото Народно събрание.

Новината съобщи самият председател на въпросната комисията Данаил Кирилов. В него Цацаров е посочил, че желае да бъде изслушван от парламента на всеки 3 месеца, предаде БНТ, позовавайки се на информация на "24 часа". В предложението на главния прокурор е записано също и други представители на прокуратурата да бъдат изслушвани периодично от правната комисия. Те ще докладват на депутатите по въпроси, свързани с ефективността в работата на обвинението, както и борбата с корупцията и организираната престъпност, но без да се коментират текущи дела.

В писмото си Цацаров изрично подчертава, че говори само за прокуратурата и не предлага подобна отчетност и за върховните съдилища. Ако предложението му бъде прието, така ще бъдат изпълнени препоръки от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС. Осъществяването на тези препоръки е предпоставка и за засилен обществен контрол и информираност за дейността и проблемите на държавното обвинение, посочва главният прокурор в писмото си.

Водещи

Най-четени