Цацаров иска забрана на бурките в училища и университети 01.04 | 18:20

Реалността налага сериозен ремонт на Закона за вероизповеданията, смята главният прокурор

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че носенето на бурки на определени места у нас трябва да бъде забранено. Това трябва да се отнася за училища, университети, обществени места. Най-вече обаче забраната трябва да важи за учебните заведения, смята Цацаров. Главният прокурор обаче предупреди, че това предложение трябва да бъде подложено на много внимателна и сериозна обществена дискусия, за да не се стигне до засягане на чувствата на хората, изповядващи исляма. А също така и да не се позволява религиозният мотив да се използва за политически цели.

"Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика. Вярата е нещо чисто, а политиката е далеч от нея по чистота", казва Цацаров, цитиран от "Фокус".

Според главния прокурор дискусията трябва да започне с това необходими ли са промени в Закона за вероизповеданията. Доколко държавата трябва да осъществява някаква форма на надзор по отношение на учебните заведения с религиозна насоченост, а също по отношение на правоспособността да се упражняват духовни функции. "Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на Изток и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии", категоричен е Цацаров.

Той смята, че Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозни промени. Това обаче трябва да се случи при много стриктно спазване на баланса между религиозната свобода и интересите на обществото.

Водещи

Най-четени