Цацаров обеща обвинения за замесените в "Червей" 12.02 | 14:39

Трудно щяло да се докаже изнасянето данни от автоматичната информационна система на МВР

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров  обеща да има обвинения по скандалната разработка "Червей". 

От думите на обвинител номер 1 стана ясно, че няма да бъде лесно да се установи дали са изнасяни данни  от автоматичната информационна система на МВР. 

"Няма специално разузнавателно средство, което да се прилага по отношение на компютърна информационна система. Невъзможно е да поискаш такова за компютърна информационна система и да получиш разрешение", обясни Цацаров.

По думите му, една огромна въпросителна остава - как е възможно да се даде разрешение за подслушване на автоматизирана информационна система. Проблемни, според главния прокурор, са и сроковете за прилагане на специалните разузнавателни средства, както и мотивите за тяхното искане.

Разследването по случая продължава с разпити на всички лица по веригата, от този, който е предложил да започне оперативно дело "Червеи", през оперативните работници, заявителите на специалните разузнавателни средства и съдията, който ги е разрешил.

Преди ден стана ясно, че работещите по разработката са имали пълен достъп до автоматичната информационна система на МВР, включително и базата данни на документите за самоличност. По този начин те са имали възможността да проверят всеки един гражданин на страната. В базата данни се съдържа информация за издадените документи за самоличност, шофьорски книжки. 

По-рано днес стана пък ясно, че разрешителните за СРС- та прилагани в рамките на "Червей"  са били подписвани от шефа на Софийския градски съд Владимира Янева. 

Премиерът Бойко Борисов коментира преди това, че случаят ще бъде сериозен тест за прокуратурата.  

Водещи

Най-четени