Цацаров очаква честен и таен вот за главен прокурор 10.12 | 10:34

За него било без значение дали ще се гласува по електронен път, или с бюлетина

От Ивелина Георгиева

"Очаквам да отговоря на всичко, което ме попитат." Така кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров коментира предстоящото си изслушване в Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес комисията изслушва на закрито заседание тримата кандидати за поста – председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам. главния прокурор Галина Тонева и ръководителя на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.

На влизане във ВСС Цацаров каза, че не знае с какво би бил по-добър от другите двама, тъй като и те качества.

"Всеки от нас има нещо, което мисля, че е позитивно. След като съм тръгнал в тази надпревара, сигурно имам някои идеи и енергия да ги реализирам, но такива идеи имат и другите кандидати, дайте да бъдем обективни", коментира той.

Шефът на Пловдивския окръжен съд очаква да има възможност да се задават повече нови въпроси, тъй като срокът за подаването на сигнали срещу кандидатите изтича в края на тази седмица. Той припомни, че е изпратил писмо до ВСС относно правилата за избор на главен прокурор, за които бе широко коментирано, че се променят именно в негова полза.

"Разбира се не съм в позицията на човек, който трябва да очаква ВСС да му отговори. Нямам нищо против начина на гласуване да бъде както електронен, така и с бюлетина", каза Цацаров. По думите му за него било важно да има гаранции, че вотът ще е таен и честен.

"Мисля, че с писмото, което представих на вниманието на ВСС съвсем ясно съм показал, че съм готов да приема всяка процедура, която е честна и с таен вот", заяви той.

"Електронният вот не е злоупотреба, но той трябва да бъде проведен по нормален начин, който да гарантира гласове за кандидатите", допълни Цацаров. Той заяви, че не може да подозира хората, които гласуват в съмнения, злоупотреби и манипулации и бе убеден, че съмнения относно вота ще има и при гласуването с бюлетини.

"Трябва да се мисли за процедура, която дава в очите не на нас кандидатите, не дори на членовете на съвета, а в очите на обществото – честност", смята Сотир Цацаров.

Водещи