Цацаров поиска главата на прокурора, провалил делото "САПАРД" 31.01 | 12:44

Обвинител №1 настоя и за отстраняване на апелативния прокурор на София Ангел Илиев

От Ивелина Георгиева

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Стойчо Ненков – обвинителят, който на практика провали мегаделото "САПАРД" като се отказа да протестира оправдателните присъди за пране на 7,5 млн. евро.

Искането е във връзка с установени груби нарушения по делото, като проверка на главния прокурор е установила, че не е имало случаен избор на обвинител по делото, а Стойчо Ненков е бил заложен в програмата като определен избор.

На 24 януари срещу Ненков е образувано досъдебно производство за възпрепятстване на правосъдието. Срещу прокурора вече бе повдигнато обвинение за осуетяване на наказателното преследване срещу Людмил Стойков и Марио Николов.

Според Сотир Цацаров прокурорът трябва да бъде отстранен от длъжност до приключването на досъдебното производство.

Главният прокурор е поискал от ВСС и да бъде отстранен и шефът на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев, също заради нарушенията по делото "САПАРД". Причината е, че една и съща преписка е била преразпределяна четири пъти, без основание и без да има случаен избор. Цацаров все пак посочи, че към момента от него не може да се търси наказателна отговорност.

Обвинител №1 коментира и стрелбата срещу Златко Баретата като "нещо, което не е нормално".

"Не може в една държава стрелба да се осъществява на стълбите пред Съдебната палата", заяви Цацаров, "Присъди се раздават вън от правосъдието".

Водещи

Най-четени